Δικαίωση του Παπανικολάου στη Δικαιοσύνη για το ΚΕΠ Γλυφάδας
22-04-2019, 13:55

Μια ιστορία τρέλας (αν όχι σκοπιμοτήτων…) έλαβε τέλος στη Γλυφάδα – και μαζί με αυτή, η απίστευτη ταλαιπωρία του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου. Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δικαίωσε πανηγυρικά τον κ. Παπανικολάου, απέναντι στην αδιανόητη ενέργεια της πολεοδομίας Γλυφάδας, που είχε διατάξει τη σφράγιση του νέου ΚΕΠ του Δήμου, το οποίο είχε μεταφερθεί με ενέργειες του Δημάρχου σε καινούργιες εγκαταστάσεις. Γιατί το έκανε αυτό η πολεοδομία; Γιατί έλαβε καταγγελία από τον ιδιοκτήτη του προηγούμενου κτηρίου από το οποίο έφυγε το ΚΕΠ!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η δημοτική αρχή Γλυφάδας αποφάσισε το 2017 τη μετακόμιση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για έναν απλό λόγο: Από εκεί που έδινε ο Δήμος Γλυφάδας 15.225 ευρώ το μήνα για ένα δυσλειτουργικό και ακατάλληλο κατάστημα (στην οδό Επιδαύρου) που λειτούργησε ως ΚΕΠ επί 5 χρόνια χωρίς ουδέποτε να αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο νέο κτίριο (στην οδό Γούναρη) έδινε 6.700 ευρώ το μήνα για ένα πολύ μεγαλύτερο, σαφώς πιο σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, με πρόσβαση για ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης και όλες τις απαραίτητες υποδομές, το οποίο έλαβε και τη σχετική άδεια του Υπουργείου. Και καλύτερο κτίριο και λιγότερο νοίκι δηλαδή.

Η πολεοδομία, ωστόσο, έτρεξε σε χρόνο-ρεκόρ να σφραγίσει το κτίριο! Τι επικαλέστηκε η υπηρεσία – για τα μάτια του κόσμου; Ότι η περιοχή όπου μεταφέρθηκε το ΚΕΠ είναι αμιγούς κατοικίας! Λες και στις περιοχές αμιγούς κατοικίας δεν υπάρχουν ΚΕΠ και άλλα δημόσια και δημοτικά κτίρια ή λες και λίγα μέτρα πιο κάτω από το νέο ΚΕΠ δεν υπάρχει η ΔΟΥ Γλυφάδας, αλλά κι ένα σωρό μαγαζιά.

Τι άλλο επικαλέστηκε η πολεοδομία; Ότι όφειλε να διερευνήσει άμεσα την καταγγελία του κ. Ζέππου (του ιδιοκτήτη του κτιρίου που θα έχανε τα 15 χιλιάρικα το μήνα). Ότι δήθεν δεν είχε χρόνο να διευκρινίσει, ενδεχομένως απευθυνόμενη με κάποιο ερώτημα στο αρμόδιο για τη χωροταξία Υπουργείο, αν είναι δυνατή η εγκατάσταση δημοτικών κτιρίων που εξυπηρετούν τοπικές ανάγκες σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Ότι ήταν υποχρεωμένη κατά προτεραιότητα να σφραγίσει ένα δημοτικό κτίριο σε χρόνο-ρεκόρ, την ίδια ώρα που οι αιτήσεις και οι καταγγελίες πολιτών που δεν έχουν την «πειθώ» του κ. Ζέππου λιμνάζουν στα ντουλάπια της πολεοδομίας Γλυφάδας λόγω «φόρτου εργασίας» των υπαλλήλων… 

   

Το δικαστήριο είπε το προφανές: Ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ταιριάζει απόλυτα σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας, δεν ενοχλεί κανένα και ίσα ίσα το χρειάζονται οι κάτοικοι για να τους εξυπηρετεί. Το Εφετείο Πειραιά, με μια απόφαση-κόλαφο για την πολεοδομία Γλυφάδας, ακύρωσε την έκθεση αυτοψίας που είχε συντάξει και την απόφαση σφράγισης του ΚΕΠ. Στο ενδιάμεσο, είναι προφανές ότι προκάλεσε με την ενέργειά της αυτή ζημιά και στο Δήμο και στους Γλυφαδιώτες. Θα το πληρώσει άραγε;