Παπανικολάου: Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση
08-04-2019, 20:48

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, με συνέντευξη που έδωσε στο «Παρασκήνιο», αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Δημοτικής του Αρχής, αλλά και στην υποψηφιότητά του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, όπου θα διεκδικήσει να επανεκλεγεί και να συνεχίσει το έργο του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε την αναγκαιότητα να ψηφίσουν όσο περισσότεροι δημότες γίνεται για το καλό της πόλης τους, καθώς, όπως είπε: «Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση». Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέντευξη του Δημάρχου Γλυφάδας.

«Τρέξαμε στην τελευταία πενταετία έναν μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ και έχουμε την όρεξη και το μεράκι να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό τόνισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στο «Παρασκήνιο». Ο κ Παπανικολάου αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στη Γλυφάδα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στο πώς μπορεί ο δήμος να «πρωταγωνιστήσει», καθώς και στο νέο εκλογικό σύστημα και στις συνεργασίες.

- Είμαστε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την τελευταία 20ετία κανένας εν ενεργεία δήμαρχος στη Γλυφάδα δεν έχει καταφέρει να επανεκλεγεί. Εκτιμάτε ότι εσείς θα το πετύχετε;

Την τελευταία πενταετία η πόλη μας άλλαξε από άκρη σε άκρη, μεταμορφώθηκε, έλυσε ζητήματα που απασχολούσαν γενιές ολόκληρες και απέκτησε υποδομές που ήταν ζητούμενες εδώ και δεκαετίες. Κι όλα αυτά τα έργα πραγματοποιήθηκαν χωρίς ο δήμος να δανειστεί ούτε μισό ευρώ. Και όχι μόνο αυτό! Σε μια εποχή δύσκολη, με μνημόνια, capital controls κ.λπ., η δημοτική μας αρχή παρέλαβε 12,5 εκατ. ευρώ το 2014 και σήμερα τα ταμειακά της διαθέσιμα στην τράπεζα είναι περίπου 22 εκατ. Ευρώ. Και όχι μόνο δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη για να βρούμε χρήματα. Αντιθέτως, σήμερα ο δημότης, κατοικίες και επιχειρήσεις, όλοι μας πληρώνουμε 10% λιγότερα δημοτικά τέλη. Ήδη, μάλιστα, από το 2015, οι πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑμΕΑ έχουν απαλλαγεί πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών. Για τους τρίτεκνους έχουμε κάνει 50% μείωση. Σήμερα, με το κεφάλι ψηλά, μπορούμε να πούμε στους δημότες της Γλυφάδας: Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας, δεν δανειστήκαμε ούτε ευρώ, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για όλους και υλοποιήσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα ποιοτικών έργων σε κάθε γειτονιά. Δεν θα προκαταλάβω την απόφασή τους, εκείνοι θα μας κρίνουν στην κάλπη της 26ης Μαΐου.

- Πιστεύετε ότι παραμένουν προκλήσεις στη Γλυφάδα στις οποίες πρέπει να ρίξετε το «βάρος» σας στην επόμενη θητεία αν σας δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» οι πολίτες;

Τρέξαμε στην τελευταία πενταετία ένα μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ και έχουμε την όρεξη και το μεράκι να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα και η δημοτική μας παράταξη έχει το όραμα, το κέφι, τη βούληση και κυρίως το σχέδιο για να την φέρει εις πέρας. Η παραλία μας, που πετύχαμε για πρώτη φορά να βραβευθεί με τρεις γαλάζιες σημαίες, θα γίνει μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, με ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους, δενδροφυτεύσεις, χώρους αναψυχής άθλησης και πολλά άλλα. Η παραλία, όμως, πρέπει να ενωθεί με τον αστικό ιστό. Αυτό θα γίνει με μία μεγάλη σύγχρονη γέφυρα, μία Εσπλανάδα όπως ονομάζεται στην Ευρώπη η οποία θα ξεκινάει από το παλιό Δημαρχείο και θα καταλήγει στο πάρκινγκ στην Αλσους Στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστούν μαζί με την Εσπλανάδα και υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε νέους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού. Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή στην Αττική. Σχεδιάζουμε νέους χώρους στάθμευσης σε όλη τη Γλυφάδα. Χρειαζόμαστε βέβαια και τη συνέργεια της Πολιτείας, ώστε να έρθει επιτέλους το μετρό στη Γλυφάδα -με βάση και τον αρχικό του σχεδιασμό-, να αλλάξει η χάραξη του τραμ, να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε γειτονιά της Γλυφάδας και πολλά ακόμα, που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

- Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ποια θεωρείτε τα πιο εμβληματικά έργα και γιατί;

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα παιδιά, με τρεις νέους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με ανακαινισμένα σχολεία, με καινούργιες και ασφαλείς παιδικές χαρές, με αναπλάσεις στους αθλητικούς χώρους, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Δημιουργήσαμε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές: Δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες. Βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη, εισάγοντας για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία το 2015, δημιουργώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, τότε σίγουρα θα προέτασσα τη δημιουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου μετά από τόσες δεκαετίες - το προηγούμενο έγινε το 1940, όταν η Γλυφάδα ήταν ακόμα κοινότητα. Ένα δραματικό αδιέξοδο δεκαετιών τελείωσε και ολοκληρώθηκε το νέο δημοτικό κοιμητήριο Γλυφάδας, σε χώρο που μας παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ένα έργο μείζονος κοινωνικής σημασίας, που αφορά στο σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στον ίδιο μας τον πολιτισμό.

- Στόχος σας είναι η Γλυφάδα να είναι η πρωτεύουσα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» όπως έχετε πει χαρακτηριστικά. Πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό; Εντέλει πιστεύετε πως η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ιδεατό ή μπορεί να υλοποιηθεί;

Η νέα «Αττική Ριβιέρα» ήδη διαμορφώνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, τις επενδύσεις στα Αστέρια Γλυφάδας, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και με άλλες εξελίξεις στο παράκτιο μέτωπο. Ο ρόλος που πρέπει να έχει και που θέλουμε να διαδραματίσει η Γλυφάδα μας μέσα σε αυτήν τη νέα εποχή είναι ένας και μοναδικός: Η Γλυφάδα θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα σε αυτήν τη νέα «Αττική Ριβιέρα». Με αυτόν το φιλόδοξο στόχο, με αυτό το όραμα, ζητάμε την εντολή των δημοτών στις 26 Μαΐου για να υλοποιήσουμε ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα έργων και υποδομών. Έργων μικρών και μεγάλων έργων, σε κάθε γειτονιά. Έργων που θα μεταμορφώσουν όχι μόνο το παραλιακό μας μέτωπο, αλλά όλη την πόλη, από τους πρόποδες του Υμηττού μέχρι την ακτή μας. Αν δεν τρέξουμε με την ίδια και με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, αν δε συνεχίσουμε την τεράστια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, φοβάμαι ότι η Γλυφάδα θα μείνει πίσω και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα την προσπεράσουν.

- Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «εμπνέει» ή και επιβάλλει τις συνεργασίες Πιστεύετε ότι υπάρχουν τα περιθώρια συγκλίσεων και συνενώσεων στη Γλυφάδα;

Ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα, οι συνεργασίες σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει πάντα να είναι στόχος όλων μας. Πάντοτε θέλουμε και επιδιώκουμε να ενώνουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου μας. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές το εξής: Για να μπορέσει η επόμενη δημοτική αρχή να διοικήσει με την ίδια και με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα, να διοικήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα, πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Πρέπει να έχει την πλειοψηφία εκείνη που θα της επιτρέπει να «τρέχει» το φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών’ που σχεδιάζουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Με τον νέο εκλογικό νόμο και με την απλή αναλογική αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω από σήμερα μέχρι και την 26η Μαΐου: Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση. Σημαίνει μια πόλη ακυβέρνητη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, μια πλατιά εντολή για να διοικήσουμε το δήμο μας και να φέρουμε τη Γλυφάδα μας στη θέση που της αξίζει.