Επιστολή του Δημάρχου Γλυφάδας για τη μελέτη ανάπτυξης του Ελληνικού
12-03-2018, 12:21

Επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ζητώντας την παράταση της διαβούλευσης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού. Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Παπανικολάου έχει ως εξής:

"Αξιότιμοι κύριοι,

Λάβαμε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, με μεγάλη τοπική, αλλά και υπερτοπική αξία, κομβικό για την ίδια την εθνική μας οικονομία. Ένα έργο μείζον ασφαλώς για το Δήμο μας, αλλά φυσικά και για την ευρύτερη περιοχή.

Η Μελέτη την οποία μας διαβιβάσατε είναι ένα έγγραφο κρίσιμο για τη συνέχιση και την εξέλιξη του έργου, το οποίο οφείλουμε να μελετήσουμε προσεκτικά και να τοποθετηθούμε με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφού η ανάπτυξη του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού θα επηρεάσει τις ζωές και το μέλλον των επόμενων γενεών των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Γλυφάδας.

Ως εκ τούτου, αιτούμαστε – όπως άλλωστε επανειλημμένα έχουμε ζητήσει ήδη και σε συνέχεια της επικοινωνίας που έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες με την Ελληνικό Α.Ε. – την παρουσίαση της Μελέτης από εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ ή της Ελληνικό Α.Ε. σε συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, σε μέρα και ώρα που θα ορίσουμε από κοινού, ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση και να απαντηθούν όλα τα καίρια ερωτήματα, πριν την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η συνάντηση αυτή που πολλάκις έχουμε ζητήσει επιτέλους να πραγματοποιηθεί.

Παράλληλα, όπως εύλογα μπορεί να γίνει αντιληπτό, δεν είναι εφικτό να διατυπωθούν υπεύθυνα γνώμες και παρατηρήσεις επί του περιεχομένου της μελέτης, στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που μας έχει τεθεί και μάλιστα για ένα κείμενο 1332 σελίδων, πόσο μάλλον όταν αυτό το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέσα στον Αύγουστο, όταν και απουσιάζουν λόγω διακοπών οι περισσότεροι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου μας, καθώς και οι τεχνικοί σύμβουλοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα κληθούν να τοποθετηθούν και να συναποφασίσουν για τη γνωμοδότηση του Δήμου μας.

Καθώς η εκπεφρασμένη βούλησή μας είναι να συνεισφέρουμε με τρόπο γόνιμο και εποικοδομητικό σε ένα τόσο μεγάλης σημασίας έργο, αιτούμαστε επιπροσθέτως την παράταση κατά 15 ημέρες τουλάχιστον της προθεσμίας για τη δημόσια διαβούλευση για το Δήμο μας επί της ΣΜΠΕ, ώστε να ανταποκριθούμε με επάρκεια σε μια τόσο σημαντική διαδικασία"