«Στο σφυρί» βγάζουν ακίνητα οι τράπεζες
12-12-2018, 17:15

Ρόλο μεσίτη αναλαμβάνουν οι τράπεζες για να προωθήσουν το μεγάλο στοκ των ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους και προχωρούν στη δημοπράτησή τους μέσα από δικές τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών διαμορφώνονται ακόμα και κάτω από τα 100.000 ευρώ.

Οι τράπεζες διαφημίζουν τα προς πώληση ακίνητα στις πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μπορούν να έχουν αναλυτική πληροφόρηση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων (όπως το έτος κατασκευής, το εμβαδόν, o αριθμός δωματίων), αλλά και να δουν φωτογραφίες τους. Πρόκειται για ακίνητα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία των τραπεζών είτε με πλειστηριασμούς -πρόσφατους αλλά και παρελθόντων ετών- είτε με άλλες διαδικασίες.

Τέτοιες πλατφόρμες έχουν σήμερα σε λειτουργία οι τράπεζες Πειραιώς, «Eurobank» και πρόσφατα απέκτησε και n Εθνική. Συγκεκριμένα, η ETE, μέσα από το «realestateonline», προσφέρει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους αγοραστές να ενημερωθούν και για ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την τράπεζα μέσω της εφαρμογής του «eauction».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ξενοδοχείο «Glyfada Riviera Hotel», στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ποσειδώνος 40 και Ναυσικάς, κοντά στο παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, με την τιμή να είναι στα 2.542.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα χώρο εμβαδού 1.598,65 τ.μ. Η ξενοδοχειακή μονάδα είναι 3 αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 92 κλινών, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ. Έχει υποστεί σταδιακά ανακαινίσεις. Η συνολική δόμηση σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης που έχουμε στην διάθεσή μας ανέρχεται σε 1.598,65 τ.μ. με υπόγειο συνολικού εμβαδού 334,53 τ.μ. Συγκεκριμένα, αποτελείται από: α) Υπόγειο επιφανείας 334,53 τ.μ. β) Ισόγειο επιφανείας 334,53 τ.μ. γ) Ορόφοι Α’, Β’, Γ’ και Δ’ οι οποίοι είναι τυπικοί και έκαστος έχει επιφάνεια 303,03 τ.μ. δ) Ε’ όροφος εμβαδού 52,00 τ.μ.

Σημειώνεται πως η κατάσταση του συγκεκριμένου πλειστηριασμού για την ώρα είναι σε αναστολή.