Σύμφωνο συνεργασίας στο Δήμο Γλυφάδας για την προώθηση του ολυμπιακού κινήματος
11-12-2018, 17:28

Μια σημαντική συμφωνία υπεγράφη στο Δήμο Γλυφάδας με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού και του ολυμπιακού κινήματος και περαιτέρω την ενημέρωση μαθητών και γονέων κατά του εκφοβισμού (bullying) και υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας. Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη ανάμεσα στο Δήμο Γλυφάδας και σε εκπροσώπους του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σεμινάρια, ημερίδες και άλλες πρωτοβουλίες στα σχολεία της Γλυφάδας.

«Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στη σχολική παιδεία και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, του ολυμπισμού, της αριστείας και των ίσων ευκαιριών», δήλωσε μετά την υπογραφή του συμφώνου ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Η συνεργασία μας με τους αναγνωρισμένους και καταξιωμένους φορείς του ολυμπιακού κινήματος δίνει νέα ώθηση στην προσπάθεια αυτή και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει σπουδαία αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη, επεσήμανε πως «αξίζει να τονιστεί η αδιάκοπη προσπάθεια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και για την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών και η μεγάλη επιτυχία που γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε ολόκληρη τη χώρα». Η κα Πάλλη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γλυφάδας για την άμεση ανταπόκρισή του και τόνισε πως «μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος φιλοδοξούμε τα σχολεία της Γλυφάδας να αποτελέσουν τον καθρέφτη μιας κοινωνίας ειρηνικής συνύπαρξης και ίσων ευκαιριών».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιούνται δράσεις και παρεμβάσεις στα σχολεία της Γλυφάδας μας, που προωθούν συνεχώς τις αρχές του Ολυμπιακού Ιδεώδους και του ευ αγωνίζεσθαι. Με το σύμφωνο συνεργασίας θεσπίζουμε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την τόνωση του αθλητισμού και των αρχών του Ολυμπισμού και μιας κουλτούρας μη βίας στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Γλυφάδας, Ορέστης Τσάγκλας.

Παρούσα ήταν και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης, Εύη Μωραϊτίδου, η οποία ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν τις ολυμπιακές αρχές και αξίες στα σχολεία μας. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες δηλώνουμε παρών στη δημιουργία μιας κουλτούρας ειρήνης στους νέους μας!».

Ο Διευθυντής Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, από την πλευρά του, τόνισε: «Είναι σημαντικό να ανοιγόμαστε στην τοπική κοινωνία. Θέλουμε να ξεκινήσουμε από τις πολύ νεαρές ηλικίες και μετά να προχωρήσουμε μέχρι τα παιδιά του γυμνασίου. Ο αθλητισμός είναι στάση ζωής αναντίρρητα, ωστόσο στάση ζωής είναι και η κουλτούρα των παιδιών σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την αποδοχή της διαφορετικότητας ή με την κουλτούρα διαλόγου. Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη δημιουργία μιας πολιτισμικής αντίληψης και είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό, σε επίπεδο δήμων και ειδικά του δικού σας που έχει τέτοια δυναμική».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γιώργος Αλικάκος, τέλος, σημείωσε πως «είναι τεράστιας σημασίας η διάδοση των Ολυμπιακών αξιών, της φιλίας και της συνεργασίας στους νεαρούς μαθητές, αλλά και οι δράσεις που υποστηρίζουν τον αθλητισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη».