Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής διεκδικεί κατοικία στη Βούλα
03-12-2018, 19:30

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής «Mies van der Rohe 2019» διεκδικεί μία πρωτότυπη και μοντέρνα κατοικία στην Βούλα.

Η κατοικία βρίσκεται στην Βούλα, 80 μέτρα μακριά από την θάλασσα και είναι μία υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου «314 Architecture Studio» με ιδρυτή τον Παύλο Χατζηαγγελίδη και κατασκευαστικό σχεδιαστή τον Μιχάλη Σάββα.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, το κτίριο είναι χωρισμένο σε τέσσερα επίπεδα ενώ αυτός που εντυπωσιάζει είναι ο τελευταίος όροφος όπου και βρίσκεται το «roof garden» και η πισίνα.

Η κατοικία έχει βιοκλιματικό σχεδιασμό ενώ σε αυτήν χρησιμοποιήθηκαν και μερικές οικολογικές τεχνολογίες, όπως η γεωθερμική ενέργεια, τα ηλιακά πάνελ και τα συστήματα συλλογής βρόχινου νερού για εξοικονόμηση ενέργειας.

Όσο για την αρχιτεκτονική του συγκροτήματος, αυτή είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική και έχει επιρροές από την «παγόδα» (τους παραδοσιακούς πύργους δηλαδή στην Ιαπωνία) και από τις ιαπωνικές λίμνες και βλάστηση.

Έτσι, μέσω του πρωτοποριακού σχεδιασμού, το συγκρότημα μοιάζει με ένα αφηρημένο σύγχρονο γλυπτό και σίγουρα είναι από τα πιο επιβλητικά και πιο μοντέρνα όλης της Αθήνας.