Άσκηση σεισμού στα Νότια Προάστια
28-11-2018, 19:00

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού από την Περιφέρεια Αττικής για την Περιφερειακή Ενότητα της Νότιας Αθήνας χτες, Τρίτη, 27 Νοεμβρίου.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας (ΟΑΣΠ) και τη συνδρομή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων.

Συμμετείχαν οι δήμοι της νότιας Αθήνας, εθελοντικές οργανώσεις, σειρά εμπλεκόμενων φορέων, όπως η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ και η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε στην άσκηση με την ιδιότητα του αξιολογητή. Την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης είχε η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η άσκηση, διάρκειας έξι ωρών, περιελάμβανε τρία περιστατικά προσομοίωσης σε εξωτερικό χώρο και ειδικότερα:

Εκκένωση σχολικού κτιρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου,

Εκκένωση γραφείων στη Μαρίνα Αλίμου, έρευνα και διάσωση σε εγκαταλειμμένο κτίριο και κατάσβεση πυρκαγιάς σε ελλιμενισμένο σκασμένο σκάφος με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και

Εκκένωση κτιρίου στο δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού της Νέας Σμύρνης, παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή άτομου με καρδιακό επεισόδιο.

Στο δήμο της Νέας Σμύρνης επιπλέον, συμπεριλήφθησαν ασκήσεις επί χάρτου με  πολλαπλά περιστατικά.

Στην άσκηση συνολικά συμμετείχαν πάνω από 800 πολίτες (ιδιαίτερα μαθητές) και περίπου 150 εμπλεκόμενοι (υπηρεσιακοί παράγοντες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και εθελοντές).

Το σενάριο αφορούσε σε σεισμό μεγέθους 5,7 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην περιοχή προκαλώντας περιορισμένες καταστροφές στις υποδομές και κίνδυνο για τους πολίτες.

Σκοποί της διενέργειας της άσκησης ήταν ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό, ο έλεγχος της  διαδικασίας επικοινωνίας, συντονισμού και άμεσης απόκρισης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η άμεση και αποτελεσματική διαδικασία σύγκλισης και λειτουργίας του έκτακτου ΣΟΠΠ, ο έλεγχος της ειδοποίησης και απόκρισης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, ο  έλεγχος της εφαρμογής των μνημονίων ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ο έλεγχος της διαδικασίας ενημέρωσης για τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού και βέβαια η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.