Πόσους πράσινους χώρους έχει η Γλυφάδα;
19-10-2017, 7:28

Μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWFGreenSpaces, 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Πώς βαθμολογούν λοιπόν οι Έλληνες το πράσινο της πόλης τους και τι προκύπτει από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που δημοσιεύονται σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το WWF Ελλάς; Φαίνεται πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10.

Από τον Απρίλιο του 2016, όταν το WWF Ελλάς δημιούργησε την πρωτοποριακή και δωρεάν εφαρμογή για κινητά «WWF GreenSpaces», που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουν τους χώρους αστικού πρασίνου και να τους αξιολογήσουν, περισσότεροι από 8.500 πολίτες έχουν ήδη καταγράψει και βαθμολογήσει πάνω από 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα των Ελλήνων για το πράσινο στις πόλεις τους; Η μέση βαθμολογία των χώρων πρασίνου δεν ξεπερνά το 6,1 με άριστα το 10, πράγμα που δείχνει πως γενικά οι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την ποιότητα και την κατάσταση των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.

Όσον αφορά στη Γλυφάδα στον αριθμό των καταγεγραμμένων πράσινων χώρων, η πόλη ανέβηκε από τους 22 το 2016 στους 36 το 2017 και είναι 9ος Δήμος πανελλαδικά. Παράλληλα, με βάση το μέσο όρο βαθμολογίας των χώρων πρασίνου κάθε Δήμου, η Γλυφάδα είναι 54ος Δήμος πανελλαδικά με μ.ο. 5,7.

Στους χώρους με τη χαμηλότερη βαθμολογία πανελλαδικά δύο είναι στη Γλυφάδα (Παναγιώτη Λάσκαρη 113 & Ανδρέα Παπανδρέου 173) Στους χώρους με την υψηλότερη βαθμολογία πανελλαδικά ένας είναι στη Γλυφάδα (Λεωνιδίου 20).

«Το WWFGreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. Η άποψη τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι δημοτικές αρχές μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους. Καλούμε λοιπόν τις δημοτικές αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.