Εκπαίδευση και κατάρτιση για τα ΑΜΕΑ προσφέρει η Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας
16-10-2018, 23:57

H Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας ( Ο.ΑΝ.Ε.ΑΝ ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών( ΙΔΑΦΚ) και με την υποστήριξη της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ) διοργανώνουν για πρώτη φορά δωρεάν πιστοποιημένη από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα εκπαίδευση και κατάρτιση για τη διασφάλιση και για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, με μότο: «Special Courses for Handicapped People Because We Are All Able To Do Anything – Έλα να ενημερωθείς – Μάθε να ζεις μαζί μας».

Σημειώνεται πως η εκπαίδευση αφορά στην αντίστοιχη αναβληθείσα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στις 29 και στις 30 Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Γλυφάδας και του Λιμενικού Σώματος και πως η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Παραλία Γλυφάδας και στο Δημαρχείο Γλυφάδας, στη διεύθυνση: Άλσους 15, σε ένα Ενιαίο Πλαίσιο Εκπαίδευσης Πολιτών, με την Υποστήριξη της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η θεματολογία θα είναι η εξής:

Ημερήσια και νυχτερινή θαλάσσια επιβίωση.

Πρώτες βοήθειες σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 8 ετών, εκπαίδευση ΑΜΕΑ, εκπαίδευση γονέων, χρήση φορητού απινιδωτή.

Πρώτες βοήθειες σε ενήλικες και εκπαίδευση ΑΜΕΑ.

Αποτίμηση – Ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και νέων μεθόδων τεχνογνωσίας.

Μετεωρολογία.

Ασφάλεια και Πρόληψη.

Αυτοάμυνα.

Επιβίωση – Έρευνα – Διάσωση – Εκπαίδευση υγρού στοιχείου (ημερήσια).

Επιβίωση – Έρευνα – Διάσωση – Εκπαίδευση υγρού στοιχείου (νυχτερινή) που αφορά σε όσους ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόσφατο ημερήσιο σχολείο στην Εύβοια το 2018.

Προσδιορισμός και γνωστοποίηση θέσης.

Παιδεία και πρόληψη στην Πολιτική Προστασία.

Εκπαίδευση σε θαλάσσιο και σε παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Βασικές αρχές ναυαγοσωστικής – αυτοδιάσωσης (ΕΣΕΝ – ΠΑΣΧΝΑ).

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα, το οποίο αφορά σε θαλάσσιο και σε παραθαλάσσιο περιβάλλον, θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τη θεματολογία που προτείνουν οι εκπαιδευτές.

Η Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας Ο.ΑΝ.Ε.ΑΝ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών ΙΔΑΦΚ διοργανώνουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενισχύοντας την σκέψη, προβάλλοντας έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης και αντιμετώπισης προβλημάτων στην διαχείριση κρίσεων.

Η θεωρητική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Γλυφάδας, στη διεύθυνση: Άλσους 15, ενώ η πρακτική εκπαίδευση στην Παραλία Γλυφάδας.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων και Φορέων που θα λάβουν μέρος στον συντονισμό επιχειρήσεων.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Εκπαίδευσης διατηρεί το δικαίωμα αλλαγών του προγράμματος για τις οποίες θα ενημερώνεστε σε κάθε περίπτωση με νέα ανάρτηση ενημέρωσης. Η Θεματολογία θα αναρτηθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες.

Στις κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία παραχωρείται προτεραιότητα στις θέσεις συμμετεχόντων ενώ εντάσσονται άπαντες στο Ενιαίο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Πολιτών.

Ο αριθμός Εκπαιδευτών στα άτομα με Αναπηρία έχει καθοριστεί σε 4 Εκπαιδευτές προς 1 Εκπαιδευόμενο ενώ έχει εξασφαλιστεί Αστική Ευθύνη προς τρίτους από το ΙΔΑΦΚ.

Οι εκπαιδευτές προέρχονται από Κρατικούς και Ιδιωτικούς Φορείς αναγνωρισμένους από τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

  1. Δεν θα πραγματοποιηθεί κατασκήνωση λόγω πιθανών καιρικών συνθηκών οι οποίες δεν θα ευνοούν την διαμονή την συγκεκριμένη περίοδο στον χώρο της παραλίας.
  2. Όσοι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν στις θαλάσσιες δράσεις παρακαλούνται να έχουν μαζί τους πετσέτες και ρούχα απλά, με τα οποία θα μπουν στο νερό καθώς επίσης και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια κατά προτίμηση αθλητικά για την θαλάσσια επιβίωση. Κράνη και σωσίβια διατίθενται από τους συνδιοργανωτές και τις ομάδες υποστήριξης.
  3. Οι εκπαιδευόμενοι παρακαλούνται να έχουν φάει ελαφρύ γεύμα 1 ώρα πριν την πρακτική τους άσκηση. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση. Παρακαλούνται να συμμορφώνονται στις οδηγίες των Εκπαιδευτών.
  4. Να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα την οποία θα επιδείξουν στην γραμματεία για την παράδοση των διαπιστεύσεων και φακέλων εκπαίδευσης.
  5. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους ότι το Seatrac λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεων του στην Παραλία Γλυφάδας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ωστόσο η εκπαίδευση για τις Ευπαθείς Ομάδες - ΑμεΑ, θα πραγματοποιηθεί κανονικά με ειδική μέριμνα πιστοποιημένων εκπαιδευτών ΑμεΑ και διασωστών εθελοντικών οργανώσεων που θα βρίσκονται στον συντονισμό υποστήριξης για την διευκόλυνση όλων.
  6. Στην υποστήριξη της εκπαίδευσης η Αερολέσχη Θηβών θα συμμετέχει με ιδιωτικό αεροπλάνο για την υποστήριξη της Άσκησης.
  7. Η πρώτη ενημέρωση από την συντονιστική επιτροπή και τους παρευρισκομένους εκπαιδευτές θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Γλυφάδας όπου θα ολοκληρωθεί η θεωρητική εκπαίδευση.
  8. Η προσέλευση συμμετεχόντων για το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στις 9.00π.μ., στο Δημαρχείο Γλυφάδας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Από την επιτροπή συντονισμού της εκπαίδευσης θα διανεμηθούν δωρεάν ορισμένα τεύχη με θέμα:

1.Σχέδια Εκκένωσης Κρίσιμων Υποδομών σε Περίπτωση Σεισμού ή Πυρκαγιάς για Άτομα με Αναπηρία. Σ. Κορμά, Ο. Κακαλιάγκου, Μ. Χάλαρης, Ι. Μπούκης, Ε. Πέλλη, Μ. Σταθερόπουλος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στο Διαδίκτυο και μπορεί να εκτυπωθεί από ενδιαφερόμενους στην αγγλική η ελληνική γλώσσα από τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.slideshare.net/EPAYPS/evacuation-planning-for-people-with-disabilities-in-case-of-an-earthquake-or-a-fire-73531152

2.Α΄ Βοήθειες -Εγχειρίδιο / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Α' ΕΚΔΟΣΗ ISBN: 978-618-83586-07 Υπουργείο Υγείας - Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας - Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΚΑΒ.

Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Γεωργιάδου Ξένια, στα τηλέφωνα: 6907362758 και 6957636051 και με τον κ. Ρήγα Νικόλαο, στο τηλέφωνο: 690768106.