Τα νέα στοιχεία για το δράστη που εξαπατούσε πολίτες στα νότια προάστια
14-10-2018, 11:40

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον άνθρωπο που εξαπάτησε τον Λευτέρη Πανταζή, όπως και άλλους ανθρώπους, αποσπώντας τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο 61χρονος Ευάγγελος Καλατζάκης, του οποίου τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, όπως και της συνεργού του, εμφανιζόταν ως άπορος. Είχε μηδενική φορολογική δήλωση, έπαιρνε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και πράγματα από κοινωνικό παντοπωλείο. Όμως, στην ανακρίτρια δήλωσε «δεν έχω ανάγκη, έχω καταθέσεις 2 εκατoμμύρια ευρώ»!

Μετά τη σύλληψή του, ο 61χρονος επέστρεψε στον Λευτέρη Πανταζή τα 60.000 ευρώ που του είχε αποσπάσει, στην ηλικιωμένη που ήταν επίσης θύμα του τα 75.000 ευρώ, τα 35.000 ευρώ σε έναν 85χρονο και άλλα 8.800 ευρώ σε 65χρονο στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση.

Όμως, δεν έπεισε εισαγγελέα και ανακριτή, που εκτίμησαν ότι εξαιτίας της ευκολίας με την οποία επέστρεψε τα παραπάνω ποσά, έχει «απόθεμα» και περισσότερα θύματα και γι’ αυτό διέταξαν την προφυλάκισή του.

Στον Λευτέρη Πανταζή ο 61χρονος είχε εμφανιστεί ως φιλάνθρωπος βιομήχανος χαρτικών, που είχε πληροφορίες για επενδύσεις στο χρηματιστήριο. Στην ηλικιωμένη γυναίκα εμφανίστηκε ως «Ευάγγελος Χατζηδάκης», συγγενής του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη.

Από το 1978 απασχολεί τις αρχές ο 61χρονος, με απάτες, πλαστογραφία, κλοπές, ακόμη και απόδραση. Στα δύο θύματά του είχε δώσει μικρά χρηματοκιβώτια, που υποτίθεται ότι είχαν χρήματα με δωρεές σε άπορους, ως «ενέχυρο» φερεγγυότητας αν δεν πήγαιναν καλά οι επενδύσεις. Όμως, τα χρηματοκιβώτια περιείχαν κομμένες εφημερίδες.

Έπειτα από τη σύλληψη του 61χρονου, στις 4 Οκτωβρίου, εμφανίστηκαν στην αστυνομία άλλα δύο θύματά του, με τα χρηματοκιβώτια ανά χείρας. Οι αστυνομικοί τα άνοιξαν και διαπίστωσαν πως και αυτά περιείχαν εφημερίδες. Το δίδυμο είχε προσεγγίσει τον Αύγουστο έναν 85χρονο από τη Μεσσηνία, που γνώριζε ο 61χρονος από το παρελθόν. Του είπαν ότι ασχολούνται με χρηματιστηριακές επενδύσεις και πως μπορούν να του εξασφαλίσουν κέρδη με τη βοήθεια γνωστού τους χρηματιστή- τραπεζίτη.

Του ζήτησαν να τους δώσει 60.000 ευρώ ή όποιο ποσό μπορούσε να συγκεντρώσει και του είπαν ότι με τις κινήσεις που θα έκαναν θα είχε κέρδος 126.000 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Του έδωσαν «εγγύηση» μικρό χρηματοκιβώτιο, ενώ το θύμα τους έδωσε 35.000 ευρώ. Με αντίστοιχο τρόπο προσέγγισαν 65χρονο, ιδιοκτήτη παντοπωλείου στη Ν. Σμύρνη, τον Ιανουάριο. Κατάφεραν να του αποσπάσουν 8.800 ευρώ και του έδωσαν ως «ενέχυρο» χρηματοκιβώτιο που υποτίθεται ότι περιείχε 10.000 ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους δύο δράστες ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν η ηλικιωμένη-θύμα τους συνάντησε τυχαία τον 61χρονο, μπροστά από ΑΤΜ στην οδό Α. Παπανδρέου στη Γλυφάδα. Η γυναίκα προσπάθησε να τον απασχολήσει προκειμένου να ειδοποιήσει την αστυνομία, αλλά εκείνος διέφυγε.

Όμως, από το υλικό των καμερών ασφαλείας η γυναίκα αναγνώρισε τον 61χρονο. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η συναλλαγή στο ΑΤΜ έγινε από συγκεκριμένο άτομο που έμενε στη Ν. Σμύρνη. Στις 3 Οκτωβρίου αστυνομικοί παρακολουθούσαν την πολυκατοικία και όταν βγήκε το δίδυμο, τους προσέγγισε. Αρνήθηκαν τον έλεγχο και επιχείρησαν να διαφύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.