Η υπόθεση της καταπάτησης γης στην Αιξωνή Γλυφάδας ξανά στο φως της δημοσιότητας
02-10-2018, 4:22

Στο προσκήνιο επανήλθε τις τελευταίες ημέρες το θέμα της καταπάτησης χιλίων στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή της Αιξωνής Γλυφάδας, ύστερα από την αθώωση του εμπλεκόμενου στην υπόθεση, δικηγόρου, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που εισηγήθηκε προ ολίγων ημερών η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως στην εν λόγω υπόθεση, η οποία είχε απασχολήσει τις δικαστικές και όχι μόνο αρχές πριν από αρκετά χρόνια και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εμπλέκονται πολλά πρόσωπα, καθώς στον κατάλογο των κατηγορουμένων περιλαμβάνονταν ονόματα δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων και ιδιωτών. Μάλιστα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αποφασίσει αρχικά την ενοχή των 21 από τους 26 συνολικά κατηγορούμενους.

Ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορούμενων ήταν ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος κρίθηκε πρωτόδικα ένοχος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε χρήση πλαστού εγγράφου σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου 1608/50, η φυγόδικη, πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία, η οποία είχε εμπλακεί στην υπόθεση των αποκαλούμενων παραδικαστικών κυκλωμάτων κ.ά.

Η πρώην ανακρίτρια φέρεται να εξέδωσε απόφαση που επέτρεπε τις μετεγγραφές συμβολαίων, προκειμένου να πωληθεί η επίδικη έκταση. Η ζημία που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο από την καταπάτηση της δημόσιας έκτασης εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή 5 φορές ισοβίων και επιπλέον 19 χρόνων και 5 μηνών κάθειρξη στο δικηγόρο, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον κάθειρξης 8 ετών στον επιχειρηματία, Τζων Κωνσταντινίδη και επίσης ισόβια και επιπλέον 23 ετών κάθειρξη στον επιχειρηματία, Κωνσταντίνο Γεωργίου.

Στο δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο επιβλήθηκε ποινή 5ετούς φυλάκισης και στο συνάδελφό του, Βασίλη Αγιασοφίτη, φυλάκιση 4 ετών και 9 μηνών.

Σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης από 10 έως 18 έτη.