Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λούμου
02-10-2018, 14:53

Πραγματοποιήθηκε χτες στην κατάμεστη αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Γλυφάδας η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λούμου: «Αναζητώντας τον Νέο Καποδίστρια και ιστορίες της Γλυφάδας από το 1900».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Γλυφάδας, ενώ συντονίστρια ήταν η κα Ερμιόνη Κοροσίδου Καρρά, εκπαιδευτικός διδάκτωρ και μίλησαν η κα Ιωάννα Μαρή, Σύμβουλος Επικρατείας και ο κ. Αναστάσιος Θωμαΐδης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στη ζωή και στο πρώτο συγγραφικό έργο του κ. Χρήστου Λούμου, τονίζοντας, χαρακτηριστικά: «Σας καλωσορίζω σε αυτήν τη σπουδαία εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης μας, στην παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα, κύριου Λούμου, ο οποίος μας κάνει αυτήν τη μοναδική τιμή και μακάρι να πραγματοποιούνται εδώ, στην πόλη μας, τέτοιες συναντήσεις. Έχω την τιμή να γνωρίζω τον κύριο Λούμο χρόνια και να έχω συχνά επαφή και συνεργασία μαζί του και με την οικογένειά του και μάλιστα, να αναφέρω πως έχει εκμισθώσει ένα ακίνητο το οποίο και το κάναμε παιδικό σταθμό στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Ομολογώ πως αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα στο Χρήστο Λούμο είναι το ότι αποφάσισε τώρα, σε αυτήν την ηλικία, να γράψει ένα βιβλίο, καθώς στο παρελθόν δεν το είχε επιχειρήσει ξανά. Ο Χρήστος Λούμος κάνει κάτι μοναδικό σε αυτό το πόνημα. Ξεκινάει από τη δική του βιωματική ιστορία, με γεγονότα που τον σημάδεψαν από την Κατοχή και έπειτα και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται σε μεγάλα διαχρονικά ζητήματα και καταλήγει στο κατά πόσον πρέπει να αναζητήσουμε σήμερα ένα νέο Καποδίστρια. Όταν είδα τον τίτλο ομολογώ πως απόρησα, γιατί τον ίδιο τον Καποδίστρια τον δολοφόνησαν Έλληνες. Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, ιεραρχεί τα σημερινά ζητήματα, ξεκινώντας από το πώς πρέπει να είναι οι πολιτικοί και καταπιάνοντας και άλλα θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό κ.ά. Ο Χρήστος Λούμος μας κερδίζει με αυτά που μας παρουσιάζει για τη ζωή του, η οποία ήταν γεμάτη προκλήσεις και ενέργεια και το βιβλίο, σας το εγγυώμαι, θα σας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι το τέλος και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα στη συνέχεια και αυτή η διαύγεια και η κατάθεση ψυχής να συνεχιστεί και μελλοντικά με ανάλογη επιτυχία». 

Οι παρουσιαστές της ομιλίας από τη μεριά τους δήλωσαν, μεταξύ άλλων, σχετικά με το βιβλίο και το συυγραφέα πως «αυτό που παρακίνησε το Χρήστο Λούμο να προχωρήσει στη συγγραφή του πρώτου του βιβλίου ήταν το αβέβαιο μέλλον και το αν υπάρχει «φως στο τούνελ» για τη διαφυγή από το αδιέξοδο. Έτσι, αποφάσισε να καταπιαστεί με μία τεράστια φυσιογνωμία στην ελληνική ιστορία, όπως ο Καποδίστριας. Το συμπέρασμα είναι πως όλοι πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και πως πρέπει να συμβάλουμε στην αναγέννηση του ελληνικού έθνους, καθώς αυτό το χρωστάμε στον πολιτισμό μας. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται τα προσωπικά βιώματα του Χρήστου Λούμου και στο δεύτερο μέρος φανερώνονται οι εμπειρίες και το τι έμαθε μέσα από αυτά. Άλλωστε, η ζωή του Χρήστου Λούμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Γλυφάδα, στην οποία εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του τη δεκαετία του 1970, ενώ είναι γνωστή και η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, καθώς υπήρξε ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιώς, αλλά και βραβεύτηκε σε εθνικούς και σε βαλκανικούς αγώνες».

Σημειώνεται πως μετά την εκδήλωση ακολούθησε μικρή δεξίωση με ποικιλία φαγητών και αφεψημάτων.