Έτσι είναι από ψηλά οι θρυλικές καμπάνες στα Αστέρια Γλυφάδας
30-11-2017, 9:52

Καλοκαίρι του 1967. Ο Ιάκωβος (Κώστας Βουτσάς) πηγαίνει στην πλαζ με την πολίτισσα μαμά του για μπάνιο. Της καλύπτει τα πόδια με άμμο, την ώρα που περνάει από μπροστά του η «ζεβζέκα» Μάρθα Καραγιάννη θαμπώνοντας τον με τα κάλλη της. Όλα αυτά συνέβησαν στο σενάριο της ταινίας «Νύχτα Γάμου», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Την ίδια χρονιά, στην ίδια πλαζ ο αμετανόητος μεσήλικας εργένης που υποδυόταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια» φλέρταρε ασύστολα με την κατά πολλά χρόνια μικρότερη του Νόρα Βαλσάμη, ενώ ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος τον παρότρυνε να την «χουφτώσει» γιατί θα το μετανιώσει! Οι δυο ταινίες έχουν κάτι κοινό. Γυρίστηκαν στα κοσμοπολίτικα «Αστέρια» της Γλυφάδας, που χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό σε πολλά κινηματογραφικά γυρίσματα. Ήταν η εποχή που όσοι είχαν οικονομική άνεση προτιμούσαν τις ιδιωτικές πλαζ και τις περίφημες καμπάνες! Οι αρχιτέκτονες Εμ. Βουρέκας, Π. Σακελλάριος και Π. Βασιλειάδης υπό την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας δημιούργησαν το τουριστικό συγκρότημα «Αστήρ» έκτασης 285 στρεμμάτων.

Οι αρχιτέκτονες διαμόρφωσαν την παραλία με αποδυτήρια, ντουζ, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ και φυσικά ένα εξελιγμένο συγκρότημα από bungalows. Οι εγκαταστάσεις είχαν ευρωπαϊκό αέρα. Αποτέλεσε το πρώτο λουτρικό και τουριστικό συγκρότημα μεταπολεμικά, ενώ ξεκίνησε επίσημα να λειτουργεί από το 1957.

Το συγκρότημα φτιάχτηκε με σκοπό να μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 5.000 άτομα ημερησίως. Οι 120 καμπάνες διέθεταν όλα τα κομφόρ, όπως άνετες κρεβατοκάμαρες, μεγάλα μπάνια αίθριο αλλά και κουζίνα.

Οι 120 καμπάνες, σταμάτησαν να λειτουργούν υπό την μορφή ξενοδοχείου στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Αρκετά χρόνια μετά την εξαγορά από τον όμιλο Παπαθεοχάρη, κατά την διάρκεια μιας ανακαίνισης το 1998 εντοπίστηκε ένα νεκροταφείο της 3ης χιλιετίας π.Χ., όπως και ένα της υστερορωμαϊκής περιόδου. Σήμερα υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια ανακαίνισης για τις καμπάνες και τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων....

Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν εργαστήρια της ίδιας εποχής για την επεξεργασία μεταλλεύματος. Κοντά στους τάφους εντοπίστηκε και ένας μεγάλος λάκκος γεμάτος σπασμένα αγγεία που μπορούσαν να συγκολληθούν, ο οποίος θεωρείται ότι είχε σχέση με τελετουργίες.

mixanitouxronou.gr