A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Invalid argument supplied for foreach()

Filename: controllers/Home.php

Line Number: 225

Backtrace:

File: /var/www/vhosts/s022039.vps.name-servers.gr/domains/iglyfada.gr/application/controllers/Home.php
Line: 225
Function: _error_handler

File: /var/www/vhosts/s022039.vps.name-servers.gr/domains/iglyfada.gr/index.php
Line: 321
Function: require_once

iGlyfada
Ξεκίνησαν από την παραλιακή οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
02-09-2018, 14:32

Οι μπουλντόζες έπιασαν αθόρυβα δουλειά από την Τρίτη και άρχισαν τις κατεδαφίσεις από 10 ακίνητα στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου και την Αγριλέζα.

Τη Δευτέρα θα ακολουθήσουν άλλα 12 στις περιοχές Μαραθώνα και Σουνίου. Ορισμένες κατεδαφίσεις γίνονται βάσει τελεσίδικων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το 2000 και οι υπόλοιπες εκκρεμούσαν τουλάχιστον μία δεκαετία.

Με όπλο τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει την κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική, που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού, σε αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα, τα οποία με βάση τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν.

Έχουν εντοπιστεί από χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.

Έχουν σταλεί ήδη οι πρώτες 208 ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες τους που καλούνται να τα παραδώσουν μέσα σε 30 ημέρες και την Τετάρτη έγινε ο μεγάλος διαγωνισμός για τη μίσθωση μηχανημάτων κατεδάφισης, με κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το Πράσινο Ταμείο.

Αφορούν 16 τουριστικές εγκαταστάσεις, 150 κατασκευές σε δασικές περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα, 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς, 20 στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου, 35 στο παράκτιο μέτωπο Μεγάρων και 17 στον υγροβιότοπο στο Βουρκάρι. Το επόμενο δεκαήμερο θα ακολουθήσει νέα διαδικασία για άλλα 400 κτίσματα.

Η αρχή έγινε την Τρίτη από αυθαίρετο που είχε κατασκευαστεί σε δασική έκταση στο 45ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου, ενώ χθες ακολούθησαν άλλα εννέα κτίσματα που βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις και μέσα στον εθνικό δρυμό στην περιοχή της Αγριλέζας.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική υλοποιήθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις πριν από λίγες εβδομάδες», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και προαναγγέλλει ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθούν οι κατεδαφίσεις μέσω διαδοχικών νέων προκηρύξεων διαγωνισμών».

Δεν είναι η πρώτη «επιχείρηση μπουλντόζα» που οργανώνει το υπουργείο για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που «βγάζουν μάτι».

Υπενθυμίζεται πως το 1994, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτης είχε ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι θα γκρεμίζονται παράνομα κτίσματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και καταπατούν δημόσια γη.

Είχαν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου, νομαρχίες, αστυνομία και Δικαιοσύνη, που στήριξαν τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Μόνο στη Αττική είχε καταρτιστεί «μαύρη λίστα» με 425 μεγάλα ακίνητα, στα οποία υπήρχαν νυχτερινά κέντρα στον αιγιαλό, βίλες σε δασικές εκτάσεις, επαγγελματικές εγκαταστάσεις και παράνομες περιφράξεις.

Κατεδαφίστηκαν πάνω από 100 κτίσματα στην κοίτη του Κηφισού, στο Μενίδι και στη Μεταμόρφωση.

Στο άλσος Βεΐκου, όπου είχαν καταπατηθεί 2.000 από τα συνολικά 4.500 στρέμματα δημόσιας δασικής γης, είχαν μπει μπουλντόζες για 14 παράνομα κτίσματα. Αλλα 11 ισοπεδώθηκαν στη μαρτυρική Μακρόνησο.

Στην Αιτωλοακαρνανία γκρεμίστηκαν 235 κτίσματα στη ζώνη αιγιαλού και άλλα 15 στον υδροβιότοπο του Λούρου.

Ανάλογες καταδρομές είχαν οργανωθεί σε Χαλκιδική, Πιερία, Εύβοια και στην Κουρούτα Ηλείας.