Επιβολή προστίμων σε όσους δεν ανακυκλώνουν
30-07-2018, 0:29

«Βαριές καμπάνες» σε δήμους αλλά και σε πολίτες επιφυλάσσει ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να περάσει η χώρα, σε ένα οργανωμένο μοντέλο διαχείρισης, ώστε να πάψει να θάβεται το 80% των αστικών απορριμμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι στην χώρα μας ανακυκλώθηκαν 15,81 κιλά ανά κάτοικο όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 110 κιλά, με την ανακύκλωση να βρίσκεται κολλημένη στο 16%. Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη βουλή προβλέπει την επιβολή από 20 έως 500 ευρώ στους δημότες που δεν συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου τους ή που παρεμποδίζουν αντίστοιχα το έργο τους (π.χ βάζοντας υλικά ανακύκλωσης σε λάθος κάδο).

Τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως και 10.000 ευρώ. Ωστόσο, τους δίνονται και ισχυρά κίνητρα για να αυξήσουν την ανακύκλωση. Μια σημαντική νέα παράμετρος που βάζει το υπουργείο και έχει προτείνει στην ΚΕΔΕ είναι η σύνδεση του κόστους επεξεργασίας απορριμμάτων με τις ποσότητες αποβλήτων που ανακυκλώνονται. Αν, για παράδειγμα, ένας δήμος 1.000 κατοίκων που παράγει 1 τόνο αποβλήτων διαθέσει για επεξεργασία ή ταφή 800 κιλά, (έχει πραγματοποιήσει δηλαδή 20% ανακύκλωση), θα πληρώνει ανάλογο κόστος στον φορέα διαχείρισης και κατ΄ επέκταση και οι δημότες θα πληρώσουν 20% λιγότερα δημοτικά τέλη. Στόχος είναι τα δημοτικά τέλη να είναι συνάρτηση του ποσοστού των αποβλήτων που ανακυκλώνονται και όχι των τετραγωνικών όπως ήταν μέχρι σήμερα ώστε να υπάρχει μια επιβράβευση και στους πολίτες.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται και στον παραγωγό συσκευασιών ή διαχειριστή άλλων προϊόντων, ο οποίος δε δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες συσκευασιών και παρεμποδίζει τον έλεγχο. Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 500 έως 1.000.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ή στα ατομικά, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον έχουν συμπληρώσει δύο έτη λειτουργίας και δεν έχουν πετύχει τους ποσοτικούς στόχους, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

Το σχετικό νομοσχέδιο δίνει σημαντικές εξουσίες στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Για πρώτη φορά δε θα εισηγείται πρόστιμα, αλλά θα τα επιβάλλει. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα αναστολής συστημάτων ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (το πιο ισχυρό εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης -μπλε κάδοι) εκτιμά ότι η εισφοροδιαφυγή μόνο στον κλάδο των συσκευασιών είναι 40%. Όπως ανέφερε, τα έσοδα του '16 του συστήματος ήταν 19,5 εκατομμύρια. Για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Παραγωγού (ΕΜΠΑ), στο οποίο όλοι οι παραγωγοί συσκευασιών, υποχρεούνται να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Επίσης θα είναι υποχρεωμένοι σε όλα τα παραστατικά να αναγράφουν τον αριθμό μητρώου παραγωγών, τον οποίο έχουν λάβει από τον ΕΟΑΝ. Σε περίπτωση που δεν έχουν τον αριθμό αυτό, δε θα μπορούν να διακινούν προϊόντα στην αγορά και θα υπάρχει μια σειρά από διοικητικές κυρώσεις και για τον παραγωγό και για το διακινητή.