Στάση αναμονής από τη «LAMDA DEVELOPMENT» για Ελληνικό
23-07-2018, 14:10

Στάση αναμονής τηρεί η «LAMDADEVELOPMENTS.A.» όσον αφορά στην επένδυση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία υπογραμμίζει πως αποτελεί δέσμευσή της η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και ζητά να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους. Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα. Η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά, τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».

Εν τω μεταξύ, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση κατοίκων των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία δε χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεότερα μνημεία του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι την εκπνοή του 2017.

Συγκεκριμένα, στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφεύγοντες κάτοικοι των όμορων περιοχών, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, υποστήριξαν ότι η επίμαχη απόφαση ήταν πλημμελής και εσφαλμένη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων κτιρίων στη συλλογική κοινωνική μνήμη.