Επιφυλακτικοί οι επενδυτές για το Ελληνικό
20-07-2018, 23:20

Στη μαραθώνια χτεσινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και κράτησε πάνω από 12 ώρες, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατέληξαν στη συμβιβαστική απόφαση που κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο 280 στρεμμάτων από τα 6.200 συνολικά του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επενδυτών είναι μάλλον απαισιόδοξες, καθώς υπάρχει μία εισήγηση να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μία έκταση που αγγίζει περίπου τα 350 στρέμματα, έκταση που εκτείνεται από τη βόρεια πλευρά του χώρου, στο αμαξοστάσιο του τραμ, προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο σταθμός του μετρό «Αργυρούπολη» επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Η επιφύλαξη των επενδυτών έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί με ακρίβεια ποια σημεία της έκτασης είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα επηρεάζονται οι περιοχές όπου το σχέδιο των επενδυτών προέβλεπε δόμηση.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης ως προς τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υπό όρους, όμως, ορισμένοι εκ των οποίων ενδεχομένως να είναι και αυστηροί (π.χ. μείωση του ύψους των κτιρίων που είναι μέσα στο σχεδιασμό).