Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τη θαλάσσια ρύπανση στη Γλυφάδα
17-07-2018, 22:45

Στο Δημαρχείο Γλυφάδας συνεδρίασε η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, με κύριο θέμα συζήτησης: «Θαλάσσια ρύπανση – Οι αρμοδιότητες των Δήμων και η ανάγκη εφαρμογής τοπικών σχεδίων διαχείρισης». Οι παρευρισκόμενοι που πήραν το λόγο στάθηκαν κυρίως στην ανάγκη να βρεθεί τρόπος να υπάρχει πιο αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση ανάλογης θαλάσσιας ρύπανσης τέτοιας έκτασης και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, ενώ δεν έλειψαν και οι παρατηρήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της Κεντρικής Διοίκησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικά, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Παπανικολάου, ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αναλύσουμε για μία ακόμη φορά βασικές πτυχές των αδυναμιών του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συνέπεια που πρέπει να έχουμε για μια μεγάλη ζημιά που ζήσαμε όλοι το προηγούμενο διάστημα. Εμείς εδώ έχουμε ανεπτυγμένο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και επανειλημμένως έχουμε κάνει ασκήσεις και στο βουνό και για πάρα πολλά θέματα. Για να είμαστε ειλικρινείς για τη θαλάσσια ρύπανση δεν είχαμε κάνει ποτέ και αυτό πρέπει να δούμε, πώς αυτό το θέμα θα αναπτυχθεί και θα θεσμοθετηθεί. Ανεξάρτητα από την κρίση που έχει ο καθένας ως προς τη διαχείριση της κατάστασης, το μείζον θέμα πρέπει να είναι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για αντίστοιχες περιπτώσεις και πώς θα υπάρχει μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών και εκεί πρέπει να δοθεί βάρος και από την ΚΕΔΕ και από την πολιτική ηγεσία».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Καλαματιανός, σχολίασε: «Πρόκειται για ένα αλγεινό γεγονός που αναμφίβολα δημιούργησε περιβαλλοντική επιβάρυνση. Θα πρέπει, όμως, να εστιάσουμε στο να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα από αυτό το περιστατικό, τόσο ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, όσο και στη διαδικασία απορρύπανσης και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Πρέπει να εξετάσουμε και το ενεργειακό μοντέλο που εφαρμόζεται. Πρέπει να μπει στην κουβέντα και το θέμα της διαχείρισης του πετρελαίου και της χρήσης του ως κύρια μορφή ενέργειας και να τεθεί ως πρωτεύον θέμα συζήτησης η μείωση αυτού του ρυπογόνου ενεργειακού τρόπου. Θέλω να τονίσω ότι τα συμπεράσματα αυτά αξιοποιούνται ήδη και θα αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο από τις ομάδες εργασίας που θα δημιουργήσουμε στα πλαίσια του υπουργείου και οποίες θα εξάγουν συμπεράσματα και θα επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο, όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η διαδικασία απορρύπανσης προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς κατά το δέοντα τρόπο. Οι εταιρείες που ασχολούνται διαπίστωσαν πως υπάρχουν δεύτερα και τρίτα στρώματα ρύπανσης, δηλαδή στον ήδη βεβαρυμμένο με ρύπους Σαρωνικό, ήρθε να προστεθεί και αυτό το συμβάν. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και επιτυχής ως προς τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, σε σύγκριση με παλαιότερα περιστατικά, ως προς τη στεγανοποίηση, την τοποθέτηση φραγμάτων και την απάντληση που έγινε τάχιστα. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε και μελλοντικά περιστατικά».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, είπε: «Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε επικοινωνία με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν και κάνουμε τα πάντα για να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις περιοχές γύρω από τη θάλασσα, όπου υπάρχουν κάτοικοι, επιχειρήσεις, ασθενείς που χρειάζονται να κολυμπήσουν, λουόμενοι κ.ο.κ.. Προφανώς και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης και να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά. Από εδώ πρέπει να φύγουμε με μήνυμα ενότητας και με την υπόσχεση ότι ο καθένας θα κάνει αυτά που πρέπει αλλά και ότι θα ελέγξει παράλληλα και ότι οι άλλοι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Κωνσταντέλλος, δήλωσε: «Εμείς, ως αυτοδιοικητικοί, δεν πολιτικολογούμε. Όμως, σε αυτό το συμβάν αποκαλύφθηκε και πάλι πως η Κεντρική Διοίκηση θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον απόλυτο παρία. Έχουμε κουβεντιάσει αρκετά σε επίπεδο εκτελεστικών οργάνων και στη Βουλή, στην οποία αυτοπροσκληθήκαμε να πάμε και συζητήσαμε εκεί κόσμια. Θα πρέπει, όμως, να ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο, πόσες Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, από τις 326 που υπάρχουν στη χώρα, γνωρίζουν ότι έχουν ρόλο ή εν δυνάμει ρόλο να δράσουν και να έχουν εξοπλισμό και εκπαίδευση για να παρέμβουν σε θαλάσσια ρύπανση; Το να τοποθετούμε φράγματα καθημερινά, στοιχίζει ένα σωρό λεφτά στους δημότες, αυτά πώς θα τα διεκδικήσουμε; Θα πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός στήριξης, όπου θα έχουμε και ρόλο αλλά και λόγο».

Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Καλογερόπουλος, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Παπανικολάου, ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κ. Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σοφρώνης, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γλυφάδας, κ. Παναγάκος, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Γλυφάδας και Πρόεδρος της Εθελοντικής Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Γλυφάδας, Στέλιος Θεοδοσόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Καλαματιανός, ο Διευθυντής Γραφείου Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, κ. Λαγουρός, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, κ. Μαρκουλάκης, ο Λιμενάρχης, κ. Σκιαδάς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης και της Greenpeace.