Αποφάσισε το ΚΑΣ: 280 στρέμματα ο αρχαιολογικός χώρος
16-07-2018, 12:27

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε 9 ώρες, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατέληξαν στην απόφαση, με πλειοψηφία 15 έναντι ενός, για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Ο χώρος των 280 στρεμμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο, φέρεται να είναι εκείνος όπου το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου («Μall») και την ανέγερση πολυτελών κατοικιών, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλαιού αεροδρομίου.

Το κλίμα στην αίθουσα ήταν τεταμένο, με την ψηφοφορία να γίνεται στη βάση 2 εισηγήσεων, αρχικώς όσον αφορά στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 700 στρεμμάτων, που τελικά απορρίφθηκε και στη συνέχεια σχετικά με την κήρυξη 280 στρεμμάτων, που υιοθετήθηκε. Επίσης, απορρίφθηκε η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης το ΚΑΣ επρόκειτο να αποφασίσει για την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.