Δεκτές οι ενστάσεις για μη ύπαρξη δάσους στο Ελληνικό
11-07-2018, 22:41

Δεκτή έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η Eπιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων την ένσταση που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά για χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό.

Τον περασμένο Μάιο το Δασαρχείο Πειραιά, ολοκληρώνοντας το χαρακτηρισμό της έκτασης του Ελληνικού, κατέληξε ότι 37 στρέμματα είναι δάσος. Η απόφαση εκείνη εάν ετίθετο σε ισχύ θα δυσχέραινε - εάν δεν καθιστούσε αδύνατη - την επένδυση, καθώς στο σημείο αυτό βρίσκεται το πιο νευραλγικό κομμάτι του έργου, το σύνθετο ξενοδοχειακό συγκρότημα και το καζίνο.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική περιοχή (σ.σ.: το τμήμα που χαρακτηρίστηκε ως δάσος) που σηματοδοτεί το ψυχαγωγικό και τουριστικό κομμάτι του Ελληνικού. Είναι σαν να λέμε σε κάποιον που έχει ένα σπίτι 200-300 τ.μ. να βάλουμε μια τουαλέτα, 1 τ.μ., στο σαλόνι του. Το τμήμα αυτό έχει τρομερή σημαντικότητα για το business plan. Το master plan σχεδιάστηκε από διεθνή ονόματα και είναι σαν ένα κομμάτι του παζλ, δεν είναι lego land. Υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης, δρόμοι, πλατείες, οπτικά δίκτυα, αποτελεί μια ολότητα. Οι υφιστάμενες κατοικίες είναι αριστερά της έκτασης (σ.σ.: που χαρακτηρίστηκε ως δάσος) και δεξιά είναι ο οδικός άξονας. Δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσικά αίτια. Τα δέντρα φυτεύτηκαν από το κολέγιο θηλέων όπου τώρα βρίσκεται το κτήριο της πολιτικής αεροπορίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δασικό το τμήμα», είχε αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, τον Ιούνιο του 2017 στην ετήσια γενική συνέλευση.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, ένα εμπόδιο σε σχέση με την πρόοδο υλοποίησης της επένδυσης, βγαίνει από την μέση. Αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστεί, εκ νέου, εάν υποβληθούν ενστάσεις κατά της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων είναι σημαντική, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο αύριο θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση ή μη της κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγου. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες στην έκταση.