Προβληματισμός και αγωνία στην κυβέρνηση για το Ελληνικό
10-07-2018, 11:15

Μετά από αρκετές εβδομάδες καθυστερήσεων και τρεις αναβολές στη λήψη τελικής απόφασης, η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ υπάρχουν τρία βασικά θέματα: το ζήτημα της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αυτό του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και το θέμα της κήρυξης ή μη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δε συνεπάγεται ότι περιορίζει τη δόμηση και άρα δε φαίνεται να θέτει εμπόδια στο επενδυτικό σχέδιο, σε περίπτωση που προκριθεί κάτι τέτοιο.

Βέβαια, παρότι η ύπαρξη αρχαίων μνημείων δεν αμφισβητείται ούτε από τον επενδυτή, στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πιθανή αντίδρασή του στο ενδεχόμενο κήρυξης αρχαιολογικού χώρου.

Συν τοις άλλοις, το θέμα του Ελληνικού δεν αφορά μόνο στην εσωτερική πολιτική ατζέντα. Αντιθέτως, έχει τεθεί πολλάκις ως προαπαιτούμενο στις συνεδριάσεις του Euroworking Group αλλά και του Eurogroup. Όπερ και σημαίνει ότι στο Μαξίμου δε θέλουν να το βρουν μπροστά τους, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα, αρχής γενομένης από την τρίτη αξιολόγηση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στο ΣΥΡΙΖΑ, «πονοκεφαλιάζουν» με τις εσωκομματικές τοποθετήσεις υπέρ των αρχαιολόγων, την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, των κ.κ. Φίλη και Σκουρλέτη, που δημιουργούν και άλλες εσωτερικές έριδες στο κυβερνητικό σχήμα, μέσα στο γενικότερο κλίμα έντασης των τελευταίων ημερών.