Προχωρά παρά τη ρύπανση το project «Αθηναϊκή Ριβιέρα»
08-07-2018, 17:44

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ανεπηρέαστο αφήνει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το τουριστικό προϊόν, της υπό ανάπτυξη Αθηναϊκής Ριβιέρας, η περιβαλλοντική ρύπανση που προκάλεσε η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Τα ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν δεχτεί παρά μόνο λίγες ακυρώσεις από τους ξένους τουρίστες, κάτι όμως που θεωρείται συνηθισμένο. Επίσης δεν έχουν καταγραφεί παρά μόνο λίγα παράπονα, ενώ και οι ξενοδόχοι ενημερώνουν αναλυτικά τους πελάτες τους για την κατάσταση.

Το κυριότερο, όμως, όπως επισημαίνουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, είναι ότι στα συμβόλαια που διαπραγματεύονται τώρα οι ξενοδόχοι με τουριστικούς οργανισμούς για την επόμενη σεζόν δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα σχετικά με τη ρύπανση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ξενοδόχων αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει βγει ερμηνευτική εγκύκλιος για το τέλος διαμονής και δεν γνωρίζουν πώς θα γίνει η χρέωση, αναφέρουν χαρακτηριστικά στη «Ν». Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει λίγα συμβόλαια, αφού κινείται περισσότερο με απευθείας κρατήσεις, κυρίως για city break, αλλά η θετική κίνηση που καταγράφεται στα συμβόλαια είναι ενδεικτική. Το 2018 εξάλλου είναι χρονιά Ποσειδωνίων και τα ξενοδοχεία στο μέτωπο των ακτών της Αθήνας αναμένουν να φιλοξενήσουν τον προσεχή Ιούνιο τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας που θα επισκεφτούν τη χώρα μας για να κλείσουν μεγάλα deals με τους Έλληνες εφοπλιστές.

Οι ξενοδόχοι πάντως επισημαίνουν ότι πιθανώς η εικόνα να ήταν τελείως διαφορετική αν το περιστατικό γινόταν τον Ιούνιο αντί του Σεπτεμβρίου. Σε τέτοια περίπτωση, εκτιμούν οι άνθρωποι του τουρισμού, οι επιπτώσεις θα ήταν πολλαπλάσιες.

Πάντως η πετρελαιοκηλίδα που «μαύρισε» τις ακτές του Σαρωνικού είχε επιπτώσεις στα beach bar, τα οποία λειτουργούν κυρίως με τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η μεγάλη κίνηση μεταφέρθηκε, αναφέρουν οι πληροφορίες, στην άλλη πλευρά των ακτών της Αττικής. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής, Αλέξανδρο Βασιλικό, όσο γρηγορότερα τελειώσει αυτή η υπόθεση τόσο λιγότερες επιπτώσεις θα έχει σε όλα τα επίπεδα.

Οι μεγάλες επενδύσεις

Εκτός από την κίνηση των ξένων τουριστών στην Αθήνα που παρέμεινε αμετάβλητη, ανεπηρέαστα από την πετρελαιοκηλίδα, όπως δείχνουν τα πράγματα, παραμένουν και τα δύο από τα μεγαλύτερα επενδυτικά τουριστικά project που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος που ακούει στο όνομα «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα επενδυτικά σχέδια τόσο στον Αστέρα Βουλιαγμένης όσο και στα Αστέρια της Γλυφάδας επηρεάζονται στο ελάχιστο από το ναυάγιο.

Όσο για τη ρύπανση, στη Βουλιαγμένη από την πρώτη στιγμή μπήκαν πλωτά φράγματα, ενώ και στα Αστέρια στη Γλυφάδα, που αντιμετώπισαν πρόβλημα, η κατάσταση καλυτερεύει κάθε μέρα. Ωστόσο, για τα Αστέρια η περίπτωση προσφυγών για τη ρύπανση της παραλίας θα εξεταστεί σε δεύτερο στάδιο και αφού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας, επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς.

Τα Αστέρια είναι η τελευταία, μέχρι στιγμής, «κίνηση» στο παραλιακό μέτωπο. Η Grivalia Properties έχει υπογράψει προσύμφωνο απόκτησης του 80% των μετοχών της Nαυσικά Α.Ε., μισθώτριας των Αστεριών Γλυφάδας. Έτσι αποκτά την εκμετάλλευσή τους έως το έτος 2081, καταβάλλοντας περί τα 29,5 εκατ. ευρώ και δεσμευόμενη για επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία η Grivalia σχεδιάζει να αναβιώσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τις πολυτελές καμπάνες που άφησαν το στίγμα τους στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 με τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου, με πολυτελείς βίλες, συνεδριακό κέντρο και συμπληρωματικές τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ύψος της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο οποίο γίνονται εργασίες με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να είναι έτοιμο το συγκρότημα να λειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου του 2018. Για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία τους ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens αναμένεται να επενδυθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, περίπου 300 δωμάτια, σουίτες και πολυτελή bungalows, spa και εγκαταστάσεις αναψυχής, υπερσύγχρονους χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων, infinity pools, παραλίες, έναν μοναδικό παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου.

Σημειώνεται ότι η AGC Equity Partners, που λειτουργεί για λογαριασμό των αγοραστών (που περιλαμβάνουν δύο κρατικά επενδυτικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι και του Kουβέιτ, Άραβες επενδυτές, καθώς και την τουρκική Dogus Group), έχει δεσμευθεί να επενδύσει ποσό της τάξης των 230 εκατ. ευρώ επιπλέον του τιμήματος των 400 εκατ. που κατέβαλε για το 88,46% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλλάς.

Η κατάσταση των ακτών

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας» η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επίσης στη θαλάσσια περιοχή Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Λαγονησίου, όπου βρίσκεται και το πολυτελές Grand Resort Lagonissi, δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.