Παπανικολάου: Έτσι θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη
06-07-2018, 12:49

Καλεσμένος στην εκπομπή του Σπύρου Μάλλη, «Σαββατοκύριακο με δράση», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ήταν ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος εξήγγειλε την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας και εξήγησε πως θα το πετύχει αυτό, μέσα μάλιστα στην περίοδο της κρίσης.

«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν μεσολαβήσει τα capital controls και πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά σε χρηματοδοτήσεις, ΕΣΠΑ και όλα τα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που έγιναν για τα μνημόνια κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη και ανηφορική περίοδος, στην οποία εμείς, πέραν των άλλων, κάναμε αυτό που έπρεπε για να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες. Είχαμε ένα εκτεταμένο τεχνικό πρόγραμμα και είμαστε περήφανοι για αυτό. Φτιάξαμε, δηλαδή, δυο νέους παιδικούς σταθμούς, δρόμους, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια και πολλά ακόμα έργα υποδομής», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο έργο της Δημοτικής Αρχής της Γλυφάδας για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δημοτικών τελών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από την 1/1/2018 τα δημοτικά τέλη για όλους, για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις, μειώνονται κατά 10%. Πώς αυξήθηκαν τα έσοδα και μειώθηκαν οι δαπάνες; Με αύξηση εσόδων κατά 9 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια! Εδώ να σημειωθεί πως στον τραπεζικό μας λογαριασμό, την 1/1/2014 είχαμε 13,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 23,5 εκατομμύρια».

Έδωσε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ο Δήμος Γλυφάδας κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του, ώστε σήμερα πλέον να μπορεί να ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη: «Με διασταύρωση στοιχείων Δήμου-ΔΕΗ και με αποκαλύψεις ακινήτων που έως τότε δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη, καθώς δεν υπήρχαν οι σωστές χρεώσεις. Η διασύνδεση που πρέπει να υπάρχει από το μητρώο το δικό μας με το μητρώο της ΔΕΗ δεν είναι αυτόματη και πρέπει να γίνεται συνεχώς η επικαιροποίηση και αυτό δε γινόταν. Με την επικαιροποίηση αυτή εντοπίσαμε περίπου 900.000 τετραγωνικά, για τα οποία δεν εισπράτταμε δημοτικά τέλη. Αυτό είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ετήσια έσοδα που δεν εισπράτταμε και θα εισπράττουμε από εδώ και στο εξής».

Συνέχισε ο κ. Παπανικολάου και με άλλα αντίστοιχα παραδείγματα νοικοκυρέματος: «Με μείωση της δαπάνης για στέγαση υπηρεσιών και είσπραξη παλαιών οφειλών, καθώς έχουμε κυνηγήσει πολύ τα έσοδα, όπως πρέπει να κάνουμε σε καιρούς δύσκολους, με κάθε δυνατότητα που είχαμε από την οικονομική μας υπηρεσία, την οποία θέλω δημόσια να ευχαριστήσω για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχουμε κάνει».