Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για το θέμα του Ελληνικού
19-06-2018, 12:15

Η τρίτη αναβολή στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με το χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου μίας έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, που προέκυψε χτες το απόγευμα κατά τη συνεδρίασή του, έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τάξεις του κυβερνητικού σχήματος. Απόρροια της νέας αυτής καθυστέρησης είναι ότι όχι μόνο καθυστερεί η διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης, αλλά και ότι κυβερνητικά στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτης, τάχτηκαν ανοικτά υπέρ των αρχαιολόγων, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 11 έναντι 6 ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά, ώστε να προηγηθεί συζήτηση σε αυτό για την κήρυξή του ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ζητούσε με τη χτεσινή του κινητοποίηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη νέα αναβολή εισηγήθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κι όλα αυτά ενώ το βράδυ της Τρίτης η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος θεώρησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι επίκειται απόφαση του ΚΑΣ που θα επιτρέπει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σε συνέχεια όλων αυτών, από το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάστηκε ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό», ενώ ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε για αύριο Έκτακτο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε θέση για το ζήτημα, καθώς σήμερα το πρωί ο αρχηγός της Nέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την παραίτηση της Γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό».