Γ. Παπανικολάου: «Κανένας εφησυχασμός, συνεχίζουμε την απορρύπανση»
14-06-2018, 16:45

Με δηλώσεις του στο χτεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, στάθηκε στην αναγκαιότητα αδιάκοπης προσπάθειας καθαρισμού ακτών και θαλασσών και έλλειψης εφησυχασμού, καθώς όσο καλή εικόνα και αν φαίνεται σε κάποιον απ έξω ότι παρουσιάζει η περιοχή, τα προβλήματα παραμένουν, ειδικά στο βυθό της θάλασσας.

Ο δήμαρχος, κ. Παπανικολάου, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι απόλυτη ανάγκη, είναι επείγουσα η έκκληση, να συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η απορρύπανση στην περιοχή πριν γίνει χειρότερη η κατάσταση στο βυθό και πριν δυσχεράνουν το έργο αυτό οι καιρικές συνθήκες, η αλλαγή του καιρού, δηλαδή. Να βγει να πει ο οποιοσδήποτε και σας το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, ότι ενδεχομένως τα πρώτα χρήματα της ασφαλιστικής εξαντλούνται».

Μπορεί, άλλωστε, επιφανειακά η εικόνα του Σαρωνικού να έχει βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο μέρος της πετρελαιοκηλίδας (μαζούτ) υπάρχει ακόμα στο βυθό και έχει «κολλήσει» στον πυθμένα, επικαλυμμένη από άμμο και φύκια, κάνοντας πιο επιτακτική την εντατικοποίηση των συνεργείων καθαρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προσπάθεια καθαρισμού των ακτών, πλέον, συμμετέχει και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο της κλήσης ελληνικών πανεπιστημίων να συνεισφέρουν με καινοτόμες λύσεις στο δύσκολο αυτό έργο, με ένα ειδικό μηχάνημα που βγάζει νανοφυσαλίδες και κατορθώνει να αποκολλά κομμάτια πίσσας από το βυθό και να τα βγάζει στην επιφάνεια. Την ίδια ώρα στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζεται η απάντληση καυσίμων από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου από το δεξαμενόπλοιο «Σύρος».