Επιστημονική διάλεξη για το 1821 και Κολοκοτρωνέικα τραγούδια στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας
12-03-2024, 16:30

Οι λιγότερο γνωστές -ή και άγνωστες για πολλούς- πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας του διδάκτορος του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά Δημήτρη Σταθακόπουλου, χθες, στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας. Ήταν μια εξαιρετικά διαφωτιστική διάλεξη και η μουσική που ακολούθησε συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδική αυτή βραδιά: ο Γιώργης Δαλιάνης με το συγκρότημά του ερμήνευσαν τραγούδια του Αγώνα, τα γνωστά ως «Κολοκοτρωνέικα». Ήταν η δεύτερη διάλεξη του εαρινού προγράμματος του ΔΕΑΠ, ενός θεσμού που εισήγαγε πριν από πέντε χρόνια στην πόλη μας ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και γνώρισε τεράστια αποδοχή. Υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι είναι η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού και ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου. Κατά τη χθεσινή βραδιά παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Σπύρος Δήμου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Λεβετσοβίτης, Τομεάρχης Εμπορίου και Καταναλωτή της Νέας Δημοκρατίας.
Τα μαθήματα - διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7:00 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ.
Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024.
Κατά τις επόμενες δύο Δευτέρες (Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου) δεν θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της ιατρού - πνευμονολόγου Δήμητρας Μπουσίου με θέμα: "Εφηβικό Κάπνισμα: Η πρώτη πράξη μιας τραγωδίας που μπορεί να αποφευχθεί".
Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων - διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών του εαρινού εξαμήνου και να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ: https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage