Ανησυχία για τα ψάρια του Σαρωνικού
07-06-2018, 1:12

Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των αλιέων Σαρωνικού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και το επιτελείο του. Μετά τη δίωρη σύσκεψη, ο υπουργός κ. Αποστόλου στάθηκε στη βούληση που υπάρχει για τη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου, ακόμα και με βοήθεια από ασφαλιστικά ταμεία και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαπίστωσα και πάλι ότι μετά το συμβάν, οι αλιείς με δική τους πρωτοβουλία σταμάτησαν να ψαρεύουν. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα περιμένουμε και τις έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ για να στοιχειοθετήσουμε έκτακτη βοήθεια, αλλά και ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης που προβλέπεται για την αλιεία. Επειδή η απουσία εισοδήματός τους δημιουργεί πρόβλημα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, θα βοηθήσουμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, για να στηριχθεί ο κλάδος».

Οι αλιείς από την πλευρά τους επεσήμαναν τη δυσπιστία των καταναλωτών στο να αγοράσουν ψαρικά, δηλώνοντας: «Υπάρχει δυσπιστία από τον κόσμο, οπότε δεν ψαρεύουμε. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια με άλλα υπουργεία για να βοηθηθούν οι αλιείς και θα προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν ευρωπαϊκούς πόρους για να δοθούν αποζημιώσεις. Ζητήσαμε να παγώσουν οι υποχρεώσεις μας προς τον ΟΓΑ που δεν μπορούμε να καλύψουμε και να γίνουν γρήγορα έρευνες, ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει θέμα».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στο ναυάγιο που προκάλεσε την περιβαλλοντική καταστροφή του Σαρωνικού, το ΕΛΚΕΘΕ ανακοίνωσε πως σε περίπου ένα μήνα από τώρα, που θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση ιζημάτων και θαλασσινού νερού από τις πληγείσες περιοχές, θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της ρύπανσης και το τι μέλει γενέσθαι. Οι έρευνες, πάντως, στο ναυάγιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» συνεχίζονται, με τις πληροφορίες για την ύπαρξη ρήγματος και σάπιων σωληνώσεων να επιβεβαιώνονται, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει τελειώσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων και η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο.