Προβλήματα για τους ψαράδες της Γλυφάδας
04-06-2018, 11:02

Με δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, από την ψαραγορά της Γλυφάδας στη 2η μαρίνα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες λόγω της ρύπανσης του Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «από πέρυσι κάναμε σαν Δημοτική Αρχή μία τεράστια προσπάθεια, με καινούρια στέγαστρα και δάπεδα, ώστε να δημιουργήσουμε εδώ μια ζεστή γωνιά για εκατοντάδες πολίτες που έρχονται εδώ να αγοράζουν τα ψάρια τους καθημερινά. Σήμερα, Κυριακή πρωί, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από μία συνηθισμένη Κυριακή, είναι η εικόνα των τελευταίων ημερών και αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας, να επαναφέρουμε άμεσα, το συντομότερο δυνατόν, την προηγούμενη κατάσταση αισιοδοξίας που πρέπει και αρμόζει στην πόλη μας, βοηθώντας όλοι μαζί στην απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών. Χτες το μεσημέρι, για μία ακόμη φορά, έπεσε δύτης δικός μας στο βυθό και εμείς εξακολουθούμε να έχουμε σωματίδια μαζούτ που κινούνται ανεξέλεγκτα και είναι απολύτως επείγουσα η διαδικασία να συνεχιστεί η άντληση του μαζούτ και να υπάρχει έντονη παρουσία και μεγάλη ένταση και στις επόμενες ημέρες. Μην εφησυχάζουμε και μη δίνουμε σε καμία περίπτωση την εικόνα ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει να εκτονώνεται. Βεβαίως η εικόνα είναι καλύτερη, πρέπει όμως να συνεχίσουμε όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε παρότι δε φταίμε εμείς για αυτό που έγινε, ώστε να επαναφέρουμε την εικόνα που είχαμε πριν και να εξηγήσουμε στους πολίτες και σε όλους, με συνέπεια και με υπευθυνότητα ότι δεν πρέπει να φοβούνται και ότι κάθε τι που λέμε είναι απολύτως τεκμηριωμένο και καταγεγραμμένο από τους ειδικούς».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος Αλιέων Γλυφάδας, Περικλής Κατσάμπας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εμείς εδώ έχουμε πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά, εκτός της περιβαλλοντικής ρύπανσης όπου τρέχουμε όλοι μαζί με τη Δημοτική Αρχή μας, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία αλλά και με το Λιμεναρχείο, βοηθάμε και εμείς από την πλευρά μας, όσον αφορά όμως στα αλιεύματά μας, έχουμε υποστεί 100% πτώση. Αυτό που ζητάμε να ασκηθεί ένα βέτο στην παραπληροφόρηση. Μέχρι να βγουν επίσημα στοιχεία για το αν υπάρχει πρόβλημα στα αλιεύματα ή όχι, να βγει όποιος μπορεί να μιλήσει υπεύθυνα και να πει ότι μέχρι να βγουν επίσημα στοιχεία, μπορείτε να αλιεύετε ή όχι, να τρώτε ψάρια ή όχι και να μη βγαίνει ο καθένας να λέει διάφορα».

Αξίζει να σημειωθεί πως και σήμερα δεκάδες εθελοντές έσπευσαν στις μαρίνες της Γλυφάδας για να βοηθήσουν στον καθαρισμό, ενώ παράλληλα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Γλυφάδας, εκτός από τους εθελοντές της, προσέφερε και υδροφόρο όχημα που βοηθάει στην απορρόφηση του πετρελαίου από τα βράχια, αλλά και βάρκα με εξαρτήματα για την απορρόφηση των ρύπων μέσα στη θάλασσα.