ΛύρΑυλος: Αρχαία Ελληνική Μουσική σήμερα στο ΔΕΑΠ
25-09-2023, 0:00

Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
(Γεωργίου Γεννηματά και Ανατολικής Ρωμυλίας 123)
 7:00 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη
Η Λύρα του Απόλλωνα, η Φόρμιγγα, ο αυλός του Πανός, τα κοχύλια και ο άσκαυλος ταξιδεύουν απόψε τους σπουδαστές του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας αλλά και όλους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν δωρεάν αυτή την μοναδική εκδήλωση, στο μαγευτικό κόσμο της Μουσικής και της Παράδοσης από την Αρχαία μέχρι τη Νεότερη Ελλάδα. Πρωτόγνωρα συναισθήματα θα νιώσουν οι θεατές, συνδέοντας την αρχαία με τη σύγχρονη μουσική. Θα είναι μία εκδήλωση - σταθμός στη λειτουργία του ΔΕΑΠ Γλυφάδας, ενός επιτυχημένου θεσμού που γνωρίζει τεράστια απήχηση. Ο Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου παρουσιάζουν «Τα σύνεργα του Απόλλωνα», παίζουν, τραγουδούν και εμψυχώνουν τους θεατές με τρόπο μοναδικό και ελκυστικό.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να έχουμε τόσο σημαντικές εκδηλώσεις στο πρόγραμμα επιστημονικών διαλέξεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου μας. Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ τους συμπολίτες μας που έχουν αγκαλιάσει αυτόν το θεσμό, ένα θεσμό που καθιερώσαμε στην πόλη μας το 2019 και μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από ποιοτικές πνευματικές συναντήσεις να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Είναι ένας θεσμός πολιτισμού και παιδείας τον οποίο όλοι αγαπήσαμε και γίνεται συνεχώς και καλύτερος. Ευχαριστούμε θερμά τους διαπρεπείς καθηγητές οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στους συνδημότες μας», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
Υπεύθυνοι της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ είναι οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Μάριος Κασσέρης και Εσόδων/Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου.
Το χειμερινό εξάμηνο του ΔΕΑΠ ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου με μία εξαιρετική διάλεξη του Ακαδημαϊκού Καθηγητή, Διαστημικού Επιστήμονα, Πρωτοπόρου Ερευνητή, Ομότιμου Διοικητή Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA Σταμάτιου Κριμιζή, στον οποίο απονεμήθηκε από τον Δήμο Γλυφάδας τιμητική πλακέτα «για την πολύτιμη προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα». Ο κ. Κριμιζής μίλησε με θέμα: «Εξερευνώντας το Ηλιακό Σύστημα: Τροχιές, κατασκευές, ομαδική δουλειά και απόκτηση γνώσης σε αχαρτογράφητα νερά». Στη διάλεξη παρέστησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορέστης Τσάγκλας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του ΔΕΑΠ κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του, καθώς και ο Πρόεδρος του Γκολφ Δημήτρης Ακρίβος.
Τα μαθήματα - διαλέξεις του ΔΕΑΠ πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα) συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός, καθώς δίνεται η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό μετά την ολοκλήρωση κάθε ομιλίας, οπότε ενδέχεται να υπάρξει παράταση του χρόνου αναλόγως του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για κάθε γνωστικό αντικείμενο.
Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Στο ΔΕΑΠ ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων - διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.