Συνεχής η προσέλευση εθελοντών στον καθαρισμό ακτών της Γλυφάδας
22-05-2018, 22:39

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσέλευση εθελοντών δημοτών της Γλυφάδας αλλά και άλλων Δήμων της Αττικής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μπροστά στην 2η παραλία της πόλης (παραλία του Ζέρβα). Εκεί παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής (φτυάρια, μάσκες, στολές κ.ά.), ενώ ο συντονισμός της προσπάθειας γίνεται υπό την επίβλεψη του Δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, της Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Άννυ Καυκά και του εντεταλμένου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας, Στέλιου Θεοδοσόπουλου. Στο χώρο υπάρχει σταθμευμένο ασθενοφόρο σε ετοιμότητα για ώρα ανάγκης, έχουν εγκατασταθεί WC, ενώ ο Δήμος παρέχει φαγητό και νερό στους εθελοντές και σε όσους συμμετέχουν στην επίπονη αυτή προσπάθεια. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί και η σημαντική βοήθεια που παρέχει το προσωπικό της Δράσης: “Όλοι μαζί μπορούμε”.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή ήδη υπερβαίνουν τις 200 μέσα στις δύο πρώτες ημέρες που ξεκίνησε η διαδικασία, ενώ γίνεται καταμερισμός των εργασιών και χωρισμός των εθελοντών σε ομάδες περίπου των 50 ατόμων, ούτως ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, εθελοντές και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησαν το φτυάρισμα στην 2η παραλία του Δήμου Γλυφάδας, ενώ άλλες ομάδες εθελοντών συνεχίζουν στις υπόλοιπες παραλίες, όπως στην 3η που υπάρχει και σημαντικός αριθμός δοκίμων του Λιμενικού Σώματος και θα συμμετέχουν και κατά τις απογευματινές ώρες, ανάλογα με το πότε μπορεί ο κάθε πολίτης να συνεισφέρει.

Η βοήθεια και η συμμετοχή του καθενός και της καθεμιάς είναι τεράστιας σημασίας και ο Δήμος Γλυφάδας ευχαριστεί όλους τους εθελοντές για το χρόνο που αφιερώνουν σε αυτό το επίπονο εγχείρημα και τον κόπο τους, γιατί μπορεί εξωτερικά οι παραλίες να καθαρίζουν, η μόλυνση όμως μέσα στο νερό παραμένει.

Για αυτό, άλλωστε, επιστρατεύτηκε και δύτης να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής της Γλυφάδας, όπου η ύπαρξη των ρύπων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το “παρών” έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός και υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως “είναι πολύ συγκινητική η συμμετοχή των εθελοντών από χτες που βγήκε η ανακοίνωση και μαζί με τη Δράση του ΣΚΑΙ: “Όλοι μαζί μπορούμε”, γίνεται αυτή μεγάλη προσπάθεια, με την παροχή εξοπλισμού και μέσων προστασίας που προμηθεύτηκε και παρέχει ο Δήμος και πάντα υπό στενή παρακολούθηση, ώστε να εξασφαλιστεί η ατομική υγιεινή των συμμετεχόντων. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα, γιατί καθημερινά η θάλασσα βγάζει προς τα έξω τη μόλυνση και χρειάζεται εντατική προσπάθεια και καθόλου εφησυχασμός ως προς την απομάκρυνση των ρύπων, μέχρι να επανέλθει η περιοχή στην κατάσταση που ήταν και να μην υπάρξει περαιτέρω ζημιά για το περιβάλλον”. Ο κύριος Παπανικολάου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δικαστική οδό που ακολούθησε χτες, τονίζοντας πως “Χτες, με το Δήμαρχο Αλίμου καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για κάθε πράξη και παράλειψη που έχει συντελεστεί από την ημέρα του ναυαγίου μέχρι και σήμερα, ενώ θα συνεχίσουμε και στα Αστικά Δικαστήρια προκειμένου να απαιτήσουμε τις αποζημιώσεις που μας αναλογούν. Ο συντονισμός τώρα είναι σίγουρα καλύτερος, αύριο θα έχουμε συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Ναυτιλίας και περιήγηση με σκάφος του Λιμενικού σε όλη την πληγείσα περιοχή. Η αγωνία η δική μας είναι να μην εφησυχάσουμε καθόλου, να συνεχιστεί η προσπάθεια με αμείωτη ένταση και η δράση των αντιρρυπαντικών σκαφών, γιατί υπάρχει ακόμα μεγάλη ποσότητα σωματιδίων μαζούτ στο βυθό της θάλασσας”.