Η Γλυφάδα υψώνει τις σημαίες της Επανάστασης του 1821
22-02-2021, 0:00

Στους πιο ψηλούς ιστούς της πόλης μας, πλάι στην ελληνική σημαία, κυματίζουν από σήμερα τα λάβαρα της Επανάστασης του 1821. Μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, που έγινε ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα αλλά ακριβώς στο σωστό timing: Δύο αιώνες από τη μέρα που ξεκίνησε η Επανάσταση.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης εισέρχεται στο Ιάσιο, καθώς περνά από τον ποταμό Προύθο και υψώνει τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης. Δύο μέρες μετά, εκδίδει προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος». Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Επανάστασης, η οποία δεν άρχισε την 25η Μαρτίου όπως έχει επικρατήσει στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων, αλλά στις 22 Φεβρουαρίου 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τελείωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 με τη μάχη της Πέτρας και όχι με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. «Αυτές τις μέρες, πριν από 200 χρόνια ξεκινάει ο ξεσηκωμός του Γένους. Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τίποτα πια δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα για την Απελευθέρωση. Από σήμερα και για όλο το 2021, ο Δήμος Γλυφάδας αναρτά στους πιο ψηλούς ιστούς της πόλης τα λάβαρα της Επανάστασης, πλάι στην ελληνική σημαία. Στο νέο και στο παλιό Δημαρχείο, στις εισόδους της πόλης μας και σε πολλά ακόμη σημεία της Γλυφάδας μας, φόρος τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν και απελευθέρωσαν την πατρίδα.
Σύντομα θα ενημερώσουμε για επόμενες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου μας, πάντα βεβαίως με τις αναγκαίες προσαρμογές στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Photo credits to Zisimos Zizos Photography