Το έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο ξεκίνησε!
03-07-2020, 0:00

Η τελετή έναρξης των εργασιών στην εμβληματική επένδυση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έγινε το πρωί παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών Άδωνη Γεωργιάδη, Χρήστου Σταϊκούρα και Λίνας Μενδώνη, των Υφυπουργών Νίκου Παπαθανάση και Δημήτρη Οικονόμου, καθώς και των Δημάρχων Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου, Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Real Estate σχέδιο ανάπτυξης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας. Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής όπως, οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων. Δημιουργεί ένα τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μια ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης ενός χιλιομέτρου. Πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου της Αττικής. Είναι ουσιαστικά μία πόλη μέσα στην πόλη.
«Σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το μεγαλύτερο, ίσως, έργο στη Μεσόγειο. Θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον επί 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο χώρο το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2.500 στρέμματα. Αλλά, ταυτόχρονα, ο χώρος αυτός έγινε μία κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη λειτουργία του, το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας. 10.000 θέσεις εργασίας θα ανακοινωθούν μόνο κατά τη φάση κατασκευής. Θα είναι ένα σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον έργο, που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε", τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στις δυσκολίες, που έπρεπε να αποτελέσουν παρελθόν, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα-ορόσημο.
"Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή, για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. "Όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν οι αντιλήψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του χώρου. Γιατί εδώ στο Ελληνικό συγκρούστηκαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Η μία που ήθελε το χώρο από τεράστιο πάρκο ή λαχανόκηπο. Μία αντίληψη αδράνειας και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάκαμψη μέσα από την δημιουργική ώσμωση του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Θέλω να ευχαριστήσω τους τρεις δημάρχους των όμορων δήμων που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα...", συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.
«Για όλους εμάς που ζήσαμε επί χρόνια τα αεροπλάνα να ξεκινούν την προσγείωση πάνω από τα σπίτια μας.
Για όλους εμάς που ζήσαμε την εγκατάλειψη που ακολούθησε το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου το 2001.
Για όλους εμάς που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στην ευρύτερη περιοχή, σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα !
Καλό ξεκίνημα ευχόμαστε από καρδιάς στο μεγάλο έργο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που εγκαινιάστηκε το πρωί παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ένα έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της νότιας Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας.
Θα είμαστε δίπλα στην προσπάθεια αυτή, με διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας και πνεύμα γόνιμο και εποικοδομητικό, για την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της περιοχής και τη δημιουργία μιας αληθινής Αττικής Ριβιέρας», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.