Γιώργος Παπανικολάου στον ΑΙΡΕΤΟ: Γλυφάδα πρωτεύουσα της Αθηναϊκής Ριβιέρας
23-05-2019, 15:25

«Στόχος που τον υλοποιούμε μέρα με τη μέρα, είναι να είναι η Γλυφάδα μια πόλη ανθρώπινη και φιλική, που θα αναδειχθεί ως η «πρωτεύουσα» της Αθηναϊκής Ριβιέρας», τονίζει στη συνέντευξη του στον «AIΡETO», o δήμαρχος Γλυφάδας και εκ νέου υποψήφιος, Γιώργος Παπανικολάου

Όπως σημειώνει, υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες για σοβαρά έργα , ενώ στέκεται ιδιαίτερα σε δυο από αυτά. Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που μετά από δεκαετίες αναμονής και πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχει περιέλθει πλέον στη διοίκηση του Δήμου και την αξιοποίηση των ιαματικών νερών.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανικολάου:

- Ξεκινήσατε τη θητεία σας ουσιαστικά στο απόγειο της κρίσης και με τρίτο μνημόνιο και capitalcontrols. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες όλης αυτής της περιόδου;

Η τελευταία πενταετία ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη για την αυτοδιοίκηση στη μεταπολίτευση. Με κρίση, όπως επισημάνατε σωστά, με μνημόνια, με capitalcontrols, με μειωμένους πόρους για τους Δήμους, με ελάχιστες έως μηδαμινές προσλήψεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καταφέραμε να ενισχύσουμε την οικονομική θέση του Δήμου Γλυφάδας και παράλληλα να υλοποιήσουμε έργα που δεν είχαν γίνει ούτε τις καλές εποχές, αλλά και να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για όλους!

- Τι ακριβώς εννοείτε με την ενίσχυση της οικονομικής θέσης;

Η δημοτική μας αρχή παρέλαβε 12,5 εκατομμύρια ευρώ το 2014 και σήμερα τα ταμειακά της διαθέσιμα στην τράπεζα είναι περίπου 22 εκατομμύρια. Κι όχι μόνο δεν αυξήσαμε τα δημοτικά τέλη για να βρούμε τα χρήματα αυτά. Αντιθέτως, σήμερα ο δημότης Γλυφάδας, κατοικίες και επιχειρήσεις, πληρώνουν 10% λιγότερα δημοτικά τέλη.Ήδη, μάλιστα, από το 2015, οι πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ έχουν απαλλαγεί πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών. Για τους τρίτεκνους έχουμε κάνει 50% μείωση. Όλος αυτός ο λογαριασμός, τα χρήματα που εξοικονομήσαμε από τα τέλη με πολύ κόπο και προσπάθεια και επιστρέφουμε πίσω στους δημότες, είναι 1,5 εκατομμύριο το χρόνο.

- Ποια από έργα που υλοποιήσατε ως Δήμαρχος ξεχωρίζετε ως πιο σημαντικά;

Τα τελευταία χρόνια λύσαμε προβλήματα που «έκαιγαν» τους δημότες και δημιουργήσαμε νέες υποδομές που ήταν ζητούμενα δεκαετιών, με πρώτο το νέο δημοτικό κοιμητήριο. Για τα άλλα, ας μιλήσουν οι αριθμοί: Ανακατασκευάσαμε πεζοδρόμια συνολικής έκτασης 50.000 τ.μ. Τα έργα οδοποιίας κάλυψαν με νέα ασφαλτόστρωση 200.000 τ.μ. στους δρόμους της Γλυφάδας. Τοποθετήσαμε 5.000 φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας. Φυτέψαμε πάνω από 5.000 νέα μεγάλα δέντρα. Βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη, εισάγοντας για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία (το 2015), δημιουργώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, κ.ά. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα παιδιά, με τρεις νέους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με ανακαινισμένα σχολεία, με καινούργιες και ασφαλείς παιδικές χαρές, με αναπλάσεις στους αθλητικούς χώρους, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

- Η Γλυφάδα έχει βραβευθεί ως «έξυπνη πόλη». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Θα σας απαντήσω με ένα απλό παράδειγμα: Γιατί να πηγαινοέρχεται ο πολίτης κουβαλώντας χαρτιά, ενώ πλέον όλα μπορούν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό του; Με αυτή τη λογική κινηθήκαμε εξαρχής και δημιουργήσαμε μία σειρά καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παραλαβής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, το GlyfadaFixMyCity, με ταυτόχρονη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, το πενταψήφιο νούμερο 15464.

- Τι κάνει δηλαδή η πλατφόρμα αυτή;

Μέσω αυτής της εύχρηστης εφαρμογής, κάθε κάτοικος της Γλυφάδας μπορεί εύκολα και γρήγορα να δηλώσει μία βλάβη που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Δήμου. Για παράδειγμα: καμένα φώτα, λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα οχήματα. Έτσι, οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνονται αμέσως για το σχετικό πρόβλημα, γνωρίζουν που έχει σημειωθεί αυτό και κινούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυσή του. Ο πολίτης, μάλιστα, μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη αποκατάστασης της βλάβης. Ήδη έχουμε εξυπηρετήσει με αυτό τον τρόπο περισσότερα από 25.000 αιτήματα!

- Ποιες προτεραιότητες έχετε βάλει, εφόσον επανεκλεγείτε, για την επόμενη σας θητεία;

Με τρεις κουβέντες: Να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Γλυφάδας με ασφαλτοστρώσεις, φωτισμό, δενδροφυτεύσεις και νέα πεζοδρόμια και να δημιουργήσουμε καινούργιες υποδομές παντού. Την επόμενη τετραετία, εφόσον οι δημότες της Γλυφάδας ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική μας αρχή, θα συνεχίσουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια που ήδη έχει φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για αναβάθμιση όλης της πόλης και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δήμο. Στόχος – που τον υλοποιούμε βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα – είναι να είναι η Γλυφάδα μια πόλη ανθρώπινη και φιλική, που θα αναδειχθεί ως η «πρωτεύουσα» της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Έχουμε ήδη ώριμες μελέτες για πολλά σοβαρά θέματα, που θα οδηγήσουν την επόμενη τετραετία όπως σας είπα σε νέες, σύγχρονες υποδομές και χώρους πολιτισμού, σε περαιτέρω αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα – που είναι πάντα εξάλλου η βασική μας προτεραιότητα. Στις προτεραιότητές μας αξίζει να σας αναφέρω και δύο ξεχωριστής σημασίας για την βιώσιμη και συνάμα τολμηρή ανάπτυξη της πόλης: Την ανάπλασητου παραλιακού μετώπου, που μετά από δεκαετίες αναμονής επιτέλους μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχει περιέλθει πλέον στη διοίκηση του Δήμου. Και την αξιοποίηση των ιαματικών νερών, τα οποία ανακαλύψαμε και κατοχυρώσαμε επισήμως.

- Ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει και μετεκλογικές συνεργασίες;

Ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα, οι συνεργασίες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει πάντα να είναι στόχος όλων μας. Πάντοτε θέλουμε και επιδιώκουμε να ενώνουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου μας. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές το εξής: Για να μπορέσει η επόμενη δημοτική αρχή να διοικήσει με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα, να διοικήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα, πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Πρέπει να έχει την πλειοψηφία εκείνη που θα της επιτρέπει να τρέχει το φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών που σχεδιάζουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Με το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω μέχρι και την 26η Μαΐου: Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση. Σημαίνει μια πόλη ακυβέρνητη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, μια πλατιά εντολή για να διοικήσουμε το Δήμο μας και να φέρουμε τη Γλυφάδα μας στη θέση που της αξίζει.