Παπανικολάου στην Αξία: Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση
19-05-2019, 20:45

Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Αξία» ο νυν Δήμαρχος Γλυφάδας και εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, Γιώργος Παπανικολάου. Ο Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έργο της δημοτικής του αρχής αυτά τα πέντε χρόνια, όπου υλοποίησε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα υποδομών, πετυχαίνοντας, παράλληλα, ένα μικρό «θαύμα», καθώς μείωσε οριζόντια τα δημοτικά τέλη και διπλασίασε σχεδόν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου χωρίς να δανειστεί ούτε ένα ευρώ. Φυσικά, δεν παρέλειψε να επισημάνει τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα στο Δήμο Γλυφάδας και τόνισε πως με το νέο εκλογικό νόμο και με την απλή αναλογική γίνεται επιτακτική η ανάγκη για μια ισχυρή και πλατιά εντολή, καθώς, όπως είπε, χαρακτηριστικά: «Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση».

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανικολάου.

 

Η παρούσα θητεία σας ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε για το έργο σας;

 

Σε καιρούς μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, σε καιρούς κρίσης και capital controls, πετύχαμε το φαινομενικά ακατόρθωτο: Η πόλη μας έγινε καλύτερη και παράλληλα στο οικονομικό σκέλος πετύχαμε ένα μικρό «θαύμα»: Μειώσαμε οριζόντια τα δημοτικά τέλη και διπλασιάσαμε σχεδόν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ!

 

 

Αυτό δεν είχε συνέπειες στα έργα που υλοποιείτε;

 

Κάθε άλλο! Το πετύχαμε αυτό υλοποιώντας ένα πρωτοφανές για την πόλη μας πρόγραμμα υποδομών, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά, που βελτίωσε θεαματικά την πόλη μας και την ποιότητα ζωής από άκρη σε άκρη, με έργα που ήταν αίτημα δεκαετιών και δεν είχαν γίνει ούτε την περίοδο προ κρίσης, όπου οι πόροι και τα κονδύλια σε πολλές περιπτώσεις έρρεαν άφθονα… Σήμερα συνεχίζουμε με έργα να αλλάζουμε την πόλη μας και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε όποιο κομμάτι της Γλυφάδας κι αν περπατήσετε.

 

Σε ποιες υποδομές αναφέρεστε;

 

Σε υποδομές που έχουν όλες ήδη παραδοθεί, με άρτιο και ποιοτικό τρόπο. Από την πρώτη μέρα δεν σταματήσαμε να φτιάχνουμε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες – να κάνουμε τη Γλυφάδα μια πόλη φιλική και λειτουργική για όλους. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα παιδιά, με τρεις νέους, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με ανακαινισμένα σχολεία, με δεκάδες καινούργιες και ασφαλείς παιδικές χαρές,με αναπλάσεις στους αθλητικούς χώρους, με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Δημιουργήσαμε νέο κοιμητήριο, που ήταν αίτημα δεκαετιών για τη Γλυφάδα. Βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη, εισάγοντας για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία, δημιουργώντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες και άλλα πολλά.

 

Τα δημοτικά τέλη για ποιους τα μειώσατε;

 

Για όλους! Μειώσαμε πέρυσι οριζόντια τα δημοτικά τέλη κατά 10% (και για κατοικίες και για επαγγελματίες) και κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες, κάτι που έδωσε μεγάλη «ανάσα» στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας. Ουσιαστικά «επιστρέψαμε» περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της πόλης μας Ήδη, μάλιστα, από το 2015, οι πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ έχουν απαλλαγεί πλήρως από την καταβολή δημοτικών τελών.

 

 

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας μέσα σε μια τόσο έντονη περίοδο κρίσης;

 

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, υπάρχει φανερή δουλειά, κόπος, προσπάθεια. Προγραμματισμός και υλοποίηση έργων με διαφάνεια, με νοικοκύρεμα, με εξορθολογισμό δαπανών. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών πόρων. Και συνετή οικονομική διαχείριση. Με αυτά τα υλικά «πλάσαμε» τη Γλυφάδα την τελευταία πενταετία και είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά μας που είδαμε αυτή την τεράστια προσπάθεια να αναγνωρίζεται. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τους σοβαρούς και διαφανείς διαγωνισμούς που προκηρύξαμε μετά από πολύ καλές μελέτες. Με μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, με σημαντική οικονομία κλίμακας και αξιοποιώντας το προσωπικό του Δήμου πετύχαμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο μας και τα οικονομικά του.

 

Θα μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

 

Υπάρχουν πολλά. Στα έργα ασφαλτόστρωσης και πεζοδρόμησης πετύχαμε μεγάλες εκπτώσεις, που υπερβαίνουν πολλές φορές το 65%, ενώ παλαιότερα δεν υπερέβαινε το 15%. Ακολούθησε βέβαια πολύ κυνήγι καθημερινά για να διασφαλίσουμε ότι γίνεται άρτια δουλειά!Η εργολαβία συντήρησης των σχολείων, μετά από διαγωνισμό, κατοχυρώθηκε με -60% έκπτωση από τις τιμές εργασιών του ΥΠΕΚΑ και ο Δήμος μας εξοικονόμησε έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό: Το 2018 μειώσαμε τα απορρίμματα από τη Γλυφάδα που κατέληξαν στο ΧΥΤΑ Φυλής κατά 14%. Με τον τρόπο αυτό – θυμίζω ότι όλοι οι Δήμοι της Αττικής πληρώνουν 49 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που εναποθέτουν στο ΧΥΤΑ Φυλής - εκτός από το προφανές περιβαλλοντικό όφελος, εξοικονομήσαμε και τουλάχιστον 320.000 ευρώ για το Δήμο μας σε ετήσια βάση!

 

Ποια είναι η πρώτη σας προτεραιότητα για την επόμενη ημέρα στο Δήμο Γλυφάδας;

 

Με λίγες κουβέντες: Να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Γλυφάδας με ασφαλτοστρώσεις, φωτισμό, δενδροφυτεύσεις και νέα πεζοδρόμια και να δημιουργήσουμε καινούργιες υποδομές παντού. Την επόμενη τετραετία, εφόσον οι δημότες της Γλυφάδας ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη δημοτική μας αρχή, θα συνεχίσουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια που ήδη έχει φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα για αναβάθμιση όλης της πόλης και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δήμο. Στόχος – που τον υλοποιούμε βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα – είναι να είναι η Γλυφάδα μια πόλη ανθρώπινη και φιλική, που θα αναδειχθεί ως η «πρωτεύουσα» της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Έχουμε ήδη ώριμες μελέτες για πολλά σοβαρά θέματα, που θα οδηγήσουν την επόμενη τετραετία όπως σας είπα σε νέες, σύγχρονες υποδομές και χώρους πολιτισμού, σε περαιτέρω αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα – που είναι πάντα εξάλλου η βασική μας προτεραιότητα. Στις προτεραιότητές μας αξίζει να σας αναφέρω και δύο ξεχωριστής σημασίας για την βιώσιμη και συνάμα τολμηρή ανάπτυξη της πόλης: Την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, που μετά από δεκαετίες αναμονής επιτέλους μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχει περιέλθει πλέον στη διοίκηση του Δήμου. Και την αξιοποίηση των ιαματικών νερών, τα οποία ανακαλύψαμε και κατοχυρώσαμε επισήμως.

 

Με το νέο εκλογικό νόμο έρχονται και μετεκλογικές συνεργασίες;

 

Ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα, οι συνεργασίες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει πάντα να είναι στόχος όλων μας. Πάντοτε θέλουμε και επιδιώκουμε να ενώνουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου μας. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές το εξής: Για να μπορέσει η επόμενη δημοτική αρχή να διοικήσει με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα, να διοικήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα, πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Πρέπει να έχει την πλειοψηφία εκείνη που θα της επιτρέπει να τρέχει το φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών που σχεδιάζουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Με το νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω μέχρι και την 26ηΜαΐου: Χαλαρή ψήφος σημαίνει χαλαρή διοίκηση. Σημαίνει μια πόλη ακυβέρνητη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, μια πλατιά εντολή για να διοικήσουμε το Δήμο μας και να φέρουμε τη Γλυφάδα μας στη θέση που της αξίζει.