Στις 10 πρώτες θέσεις του ΚΕΦίΜ για την οικονομική διαχείριση βρέθηκε ο Δήμος Γλυφάδας
17-05-2019, 16:39

Στην πρώτη δεκάδα του Ελληνικού Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) πρώτη εκδήλωση για το 2019 βρέθηκε ο Δήμος Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους μεγάλους αστικούς δήμους, ο Δήμος Γλυφάδας κατετάγη 9ος αναφορικά με το πεδίο οικονομικής διαχείρισης, 5ος στο κόστος προσωπικού ως ποσοστό των συνολικών δαπανών και 3ος σχετικά με τη λειτουργία συσσιτίου, έχοντας, σταθερά, αύξηση των ποσοστών του και φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Μάλιστα, στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση διαδοχικά για τη Γλυφάδα κατά τα έτη 2015, 2016 και 2017, σε έναν τομέα που έχει αποτελέσει προσωπικό στοίχημα για το Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, με σειρά μέτρων που έχει λάβει όλο αυτό το διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον υπολογισμό της επίδοσης στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα των προϋπολογισμών και απολογισμών των δήμων. Ως προς τα δημοτικά έσοδα, αξιοποιούνται τα στοιχεία που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα, για τον καθορισμό των οποίων οι δήμοι έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Οι κύριες μεταβιβαστικές πληρωμές, όπως για παράδειγμα τα προνοιακά επιδόματα, για τις οποίες ο ρόλος των δήμων περιορίζεται στο να αποδίδουν τα σχετικά ποσά προς τους δικαιούχους για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης, μολονότι εμφανίζονται στους δημοτικούς προϋπολογισμούς δεν λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες της μελέτης.

Για το κόστος προσωπικού ως ποσοστό των συνολικών δαπανών με υψηλότερη βαθμολογία επιβραβεύονται οι δήμοι που διατήρησαν τις δαπάνες του προσωπικού τους χαμηλά, ενώ τη λειτουργία συσσιτίου επιβραβεύονται με υψηλότερη βαθμολογία οι δήμοι που φροντίζουν για τη λειτουργία συσσιτίων, μια λειτουργία βαρύνουσας σημασίας υπό της παρούσες συνθήκες της κρίσης.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, είχε σχολιάσει, χαρακτηριστικά: «Μια ακόμα σπουδαία διάκριση για την οικονομική διαχείριση στο Δήμο Γλυφάδας, που μπήκε στην πρώτη δεκάδα πανελλαδικά!

Διαφάνεια. Νοικοκύρεμα. Εξορθολογισμός δαπανών. Προσήλωση και πολλή δουλειά στην είσπραξη των εσόδων. Συνετή οικονομική διαχείριση: Με αυτά τα υλικά «πλάσαμε» τη Γλυφάδα την τελευταία τετραετία και είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά μας να βλέπουμε αυτή την τεράστια προσπάθεια να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται.

Με βάση επίσημα στοιχεία, ο Δήμος Γλυφάδας είναι 9ος σε όλη την Ελλάδα από τους μεγάλους αστικούς δήμους στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης το 2017 – και μάλιστα με άνοδο οκτώ μονάδων σε σχέση με το 2015! Χάρη σε αυτή ακριβώς τη σωστή οικονομική διαχείριση, σε αυτό το νοικοκύρεμα, μπορέσαμε από το 2018 και μειώσαμε τα δημοτικά τέλη για όλους, ενώ ήδη από το 2015 απαλλάξαμε τους πολύτεκνους και τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Μέσα σε μία τετραετία, πετύχαμε στο Δήμο Γλυφάδας το φαινομενικά ακατόρθωτο: Εν μέσω κρίσης και capital controls, αυξήσαμε θεαματικά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, δεν δανειστήκαμε ούτε ένα ευρώ και παράλληλα αναβαθμίζουμε όλη την πόλη μας, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποδομών, με εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα. Ως αποτέλεσμα της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, μειώσαμε πέρυσι κατά 10% οριζόντια τα δημοτικά τέλη και επιστρέφουμε έτσι, περίπου 1.5 εκατ. ευρώ ετησίως στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Γλυφάδας μας».