Τα Αστέρια Γλυφάδας και η νέα αθηναϊκή ριβιέρα

09-07-2018 13:22:30

Η αθηναϊκή ριβιέρα συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο στόχο κατασκευαστικών και επενδυτικών Ομίλων και σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα Αστέρια Γλυφάδας, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και φυσικά, η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της «Grivalia» βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας που θα αφορά στην έλευση ενός ακόμη μεγάλου υπερπολυτελούς «brand» για τα «Αστέρια» της Γλυφάδας. Σε σχέση με τη διεθνή αλυσίδα που θα αναλάβει τη διαχείριση των νέων «Αστεριών» έχουν ακουστεί όλα τα ηχηρά ονόματα (Ritz Carlton, W, One & Only κ.ά.) και έστω κι αν το επενδυτικό σχήμα από την πλευρά του, τηρεί σιγήν ιχθύος, ήδη οι προσδοκίες είναι υψηλές για το έργο και για το μελλοντικό αποτύπωμά του στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Πάντως, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, το Μάιο του 2019 πρόκειται να λειτουργήσουν οι περιβάλλοντες χώροι και τα εστιατόρια, ενώ η λειτουργία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων τοποθετείται προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020.

Η πολυαναμενόμενη επένδυση για τα νέα «Αστέρια» Γλυφάδας έχει προχωρήσει, έχοντας λάβει ήδη την άδεια δόμησης από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων για την επανάχρηση και τον εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 400 κλινών και πέντε αστέρων, που θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο «city resort» της Αθήνας. Στόχος του επενδυτικού σχήματος της «Grivalia Hospitality» (σ.σ.: του ξενοδοχειακού βραχίονα της «Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ» του Ομίλου «Fairfax»), με τη μειοψηφική συμμετοχή και του Ομίλου Παπαθεοχάρη, είναι να αναβιώσει το θρυλικό ξενοδοχείο, ανακατασκευάζοντάς το πρωτίστως με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με σαφή αναφορά στο παρελθόν του. Το έργο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες και επιπλωμένες βίλες, συγκρότημα «spa», αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, παιδότοπους, χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης, επιμέρους έργα και εγκαταστάσεις υποδομής, με σκοπό την παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας, ενώ το ύφος της επένδυσης για τα έργα αναμόρφωσης αναμένεται να ανέλθει περί των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης ο αρχικός στόχος για την επαναλειτουργία του νέου «Four Seasons» στο ιστορικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης ήταν για το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο το τουρκοαραβικό επενδυτικό σχήμα φαίνεται να προέκρινε τη λειτουργία του συγκροτήματος εν συνόλω το Μάρτιο του 2019, με την πλήρως αναβαθμισμένη παραλία, αλλά και με την προσθήκη νέων διεθνών εστιατορίων (σ.σ.: οι σχετικές εργασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν το χειμώνα της περιόδου 2018-2019), ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση στον επισκέπτη, θέτοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Σημειωτέον ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις για συνέδρια από την άνοιξη του 2019, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο και διευρυμένο το πελατολόγιο, δεδομένου ότι μεγάλο κομμάτι προέρχεται μέσα από τα «κανάλια» της «Four Seasons».

Η «Astir Beach» λειτουργεί μεν φέτος, ωστόσο η πλήρης ανακαίνισή της θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2019, με νέες υποδομές, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και νέες προδιαγραφές ποιότητας, ώστε να συμβαδίζει με το υπόλοιπο συγκρότημα, σύμφωνα με το σχεδιασμό των επενδυτών της «Jermyn Street», με τη συμβολή της «AGC Equity Partners» από το Λονδίνο και τη συμμετοχή των επενδυτικών «funds» από το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ, αραβικών κεφαλαίων και του τουρκικού Ομίλου «Dogus».

Παράλληλα, προχωρούν σταθερά οι αδειοδοτικές διαδικασίες και για τη μαρίνα τns Βουλιαγμένης, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εγκρίσεις μέχρι το τέλος του 2018 και να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του επόμενου έτους.

Η τρίτη μεγάλη επένδυση στο κομμάτι του υπερπολυτελούς τουρισμού της αθηναϊκής ριβιέρας έχει να κάνει φυσικά με το Ελληνικό, για το οποίο την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» εξέφρασε εκ νέου την εκτίμησή του ότι ως τέλος του έτους θα αρχίσει να υλοποιείται το έργο.

Το επόμενο μεγάλο και κάθε άλλο παρά εύκολο προαπαιτούμενο, ώστε να ξεκινήσει η επένδυση, είναι ο διαγωνισμός για το καζίνο στο πρώτο, στην Ευρώπη, ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (Integrated Resort), που είναι κεντρικό στοιχείο για το σύνολο της επένδυσης. Ο διαγωνισμός που θα σχεδιάσουν οι σύμβουλοι (ΕΥ από τη θέση του χρηματοοικονομικού και KLC ως νομικός σύμβουλος) τοποθετείται στις αρχές του φθινοπώρου, με στόχο, με βάση το χρονοδιάγραμμα, η επιλογή του αναδόχου να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018. Ωστόσο, οι προθεσμίες κρίνονται ασφυκτικές, πολύ περισσότερο με δεδομένο το μεγάλο όγκο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.