Πόσα μαγαζιά έκλεισαν στην Αττική - Τι ισχύει για τη Γλυφάδα

15-04-2018 17:59:41

Από το εξαμηνιαίο δελτίο καταγραφής της επιχειρηματικότητας στα κέντρα των πόλεων, που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), προκύπτει για το σύνολο των αγορών οριακή αποκλιμάκωση των λουκέτων που μπήκαν σε καταστήματα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (-0,41%).

Μάλιστα, το μικρότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων καταγράφεται στη Γλυφάδα. Ωστόσο, αν και χαμηλό, τον περασμένο Μάρτιο αυξήθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο, φθάνοντας στο 12,97% από 11,86%.

To ένα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έχει κλείσει, με τον αριθμό των λουκέτων να είναι πολύ υψηλότερος σε περιοχές όπως το κέντρο του Πειραιά, του Περιστερίου και της Καλλιθέας, ενώ στο σύνολο των εμπορικών αγορών το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,65%. Μπορεί το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών να έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης, ωστόσο εξακολουθεί ακόμη να παραμένει υψηλό, ενώ η όποια ζωή προέρχεται κυρίως από επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης και λιανικού εμπορίου των τροφίμων, οι οποίες πριμοδοτούνται από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα.

Ειδικότερα στην Αθήνα, το Μάρτιο, καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων (24,9%), από 32,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013. Σε όλες τις εμπορικές ζώνες, Κολωνάκι, Πατησιών, Κεντρικές, Εξάρχεια, διαπιστώνεται βελτίωση στη συγκέντρωση κλειστών καταστημάτων με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο, στο οποίο καταγράφεται αύξηση. Με παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Σταδίου, η Χαριλάου Τρικούπη, η Πανεπιστημίου και η Βουλής, να παραμένουν εγκαταλελειμμένοι, αφού το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων υπερβαίνει το 30% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 42,7%(Χαριλάου Τρικούπη). Ακόμη όμως και εμπορικοί δρόμοι όπου στο παρελθόν ήταν φιλέτα, σήμερα δεν έχουν καταφέρει να επανακάμψουν, όπως είναι η Τσακάλωφ όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων αγγίζει το 27,7%.

Τέλος, στον Πειραιά η εικόνα παραμένει επί της ουσίας στάσιμη, ενώ δεν έχουν φανεί σημάδια βελτίωσης παρά τη μικρή μείωση των κλειστών καταστημάτων (-0,27%) συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στο οποίο δένουν κάθε χρόνο εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια, υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες και είναι η βασική “πύλη” εξόδου των τουριστών για τα νησιά, κλειστά παραμένουν 34 στα 100 καταστήματα.