Ποια η μοναδική παραλία της Νότιας Αττικής με πρόσβαση για ΑμεΑ

13-07-2018 15:07:38

Η μοναδική παραλία της Νότιας Αττικής όπου υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ είναι της Γλυφάδας. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Αθήνα 9.84», που έκανε αυτοψία σε Πειραϊκή, Άλιμο, Ελληνικό, Αργυρούπολη και Γλυφάδα.

Το ρεπορτάζ του athina984.grαναφέρει, χαρακτηριστικά: «Πειραϊκή-Άλιμος-Ελληνικό-Αργυρούπολη-Γλυφάδα, μια διαδρομή με δεκάδες κεντρικές παραλίες με τραγικό απολογισμό μόλις την μια ράμπα που διαθέτουν για τα άτομα με αναπηρία.

Φρεατύδα, ναυτικών δοκιμών, όρμος Αφροδίτης, Βοτσαλάκια, Φλοίσβου, Μπάτη, Έδεμ και ακρωτήρι Ελληνικού Αργυρούπολης δεν διαθέτουν δυστυχώς ειδικές ράμπες για τα άτομα με αναπηρία.

Το πιο τραγικό είναι ότι συναντήσαμε άτομα καθηλωμένα στο καροτσάκι με τους συνοδούς του, οι οποίοι ήθελαν να μας μιλήσουν για να ακουστεί η φωνή τους στους αρμόδιους που τους έχουν ξεχάσει.

«Είναι τραγικό να βλέπεις το νερό και να μην μπορείς να βουτήξεις μέσα και να το απολαύσεις. Πόσο δυστυχισμένος νιώθω», μας αποκάλυψε ο κύριος Γιώργος που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται καθηλωμένος σε καροτσάκι. Τον συναντήσαμε στην παραλία ακρωτήρι του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού και στον επίλογο της κουβέντας μας ξέσπασε σε λυγμούς, αφού πρώτα μας είπε ότι παλαιότερα υπήρχε μια ράμπα που δυστυχώς εξαφανίστηκε με τα χρόνια, καθώς παραμελήθηκε από τους αρμόδιους.

Το μοναδικό σημείο που διαθέτει ράμπα αναπήρων είναι η παραλία Γλυφάδας. Στην παραλία βρίσκεται μάλιστα και άνθρωπος του δήμου, από τις 8 το πρωί μέχρι στις 8 το βράδυ, ο οποίος χειρίζεται το ηλεκτροκίνητο μηχάνημα με το κάθισμα που μεταφέρει τα άτομα με αναπηρία μέσα στην θάλασσα.

Μπορεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να έχει διαβεβαιώσει ότι οι παραλίες στο «τόξο» Πειραϊκής-Γλυφάδας είναι πλέον καθαρές, αλλά ωστόσο οι λουόμενοι παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Πολλοί με τους οποίους μιλήσαμε απ’όλες τις παραλίες, μας είπαν ότι μπορεί τα νερά να είναι καθαρά επιφανειακά αλλά στον βυθό υπάρχει μια θολούρα και γλίτσα.

Επίσης, στις παραλίες της πειραϊκής μας είπαν για πολλά φερτά υλικά (μπουκάλια και πλαστικά κουτιά) που επιπλέουν στην επιφάνεια και που έχουν μεταφερθεί στη θάλασσα από τις τελευταίες βροχές».