Ολοκλήρωση εργασιών απορρύπανσης στο Σαρωνικό

05-12-2017 14:23:22

Ανακοίνωση εξέδωσαν χτες το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την οποία γνωστοποιούν την επιτυχή ολοκλήρωση των διεργασιών απορρύπανσης στο Σαρωνικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης σε όλες τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Σαλαμίνας, οι οποίες είχαν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Τις τελευταίες ημέρες, εργασίες απορρύπανσης γίνονταν μόνο στην περιοχή «Θεατράκι». Οι περιπολίες για έλεγχο των ακτών θα συνεχιστούν. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών απορρύπανσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο είχε συγκροτηθεί προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της επιχείρησης απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων του εν λόγω Οργάνου, λόγω εκπλήρωσης της αποστολής του, ενώ, παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στις εργασίες απορρύπανσης».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από τη ρύπανση του Σαρωνικού, οι ζημιωθέντες λόγω της ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, εφόσον ασκούν αξιώσεις, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στο τοπικό Γραφείο Έγερσης Αιτημάτων Αποζημίωσης ή/και να ασκήσουν τις αξιώσεις τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο Π.Δ. 666/1982 (Α΄ 138), προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Ενδεικτικά, αξιώσεις αποζημίωσης δύναται να εγερθούν, μεταξύ άλλων, για χρήση εξοπλισμού καθαρισμού και λήψης προληπτικών μέτρων, καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, έμμεση ζημία, καθαρή οικονομική ζημία (π.χ. μείωση εσόδων λόγω μη δυνατότητας δραστηριοποίησης στην περιοχή που επλήγη) και περιβαλλοντική καταστροφή.

Το περιεχόμενο της αξίωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν λεπτομερή αναφορά της ζημιάς που υπέστη ο αξιών την αποζημίωση και να συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό τεκμηρίωσης των αξιώσεων, σε συνάρτηση με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και τα ανάλογα παραστατικά. Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες για αποζημιωτέες αξιώσεις, λεπτομέρειες υποβολής τους και απαιτούμενα στοιχεία προσκόμισης, μπορούν να αναζητηθούν και στο τοπικό γραφείο.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο σύνταξης και αποστολής των αιτημάτων στο Γραφείο Έγερσης Αιτημάτων Αποζημίωσης (Local Claims Office), καθώς και ενδεικτικούς μορφότυπους υποβολής αυτών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: www.iopcfunds.org/agia-zoni-ii-claimants/gr/.