Οι ελλείψεις στα Αστυνομικά Τμήματα της Νοτιοανατολικής Αττικής

09-07-2018 15:27:22

Σάπια κάγκελα, κτίρια και υποστελέχωση στα αστυνομικά τμήματα της τάξεως έως και του 50%. Είναι τα τρία από τα βασικότερα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αστυνομικά τμήματα στο λεκανοπέδιο Αττικής, τα οποία ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια μετά την εντυπωσιακή απόδραση τριών Αλβανών κρατουμένων από το Α.Τ Αργυρούπολης πριν από μερικές εβδομάδες.

Τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου όταν οι διαβόητοι ληστές και διαρρήκτες κατάφεραν να κόψουν τα κάγκελα και να αποδράσουν, υπήρχαν στο αστυνομικό τμήμα μόνο ο αξιωματικός υπηρεσίας και ένας σκοπός, ο οποίος λειτουργούσε ως βοηθός του. Δεν υπήρχε κάποιος σκοπός κρατητηρίων και οι δύο αστυνομικοί, παρά τη μεγάλη προσπάθειά τους, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους συλληφθέντες να μην καταφέρουν να αποδράσουν. Τότε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κατήγγελλαν την υποστελέχωση και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα που στεγάζονται εν πολλοίς σε ακατάλληλα κτίρια.

Είναι ενδεικτικό πως οι αριθμοί μιλούν για ακόμη μία φορά από μόνοι τους. Λόγου χάρη, στη Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπονται περίπου 850 αστυνομικοί σε επίπεδο οργανικών θέσεων, αλλά στην πραγματικότητα η παρούσα δύναμη δεν υπερβαίνει τους 55. Η παρούσα δύναμη πρέπει να κατανεμηθεί σε 12 Α.Τ. (μετά την αναδιάρθρωση) και να αστυνομεύσει περιοχές, όπως ο Άλιμος, η Ηλιούπολη, η Αργυρούπολη, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, η Βάρη, η Βουλιαγμένη και άλλες. Να σημειωθεί ότι η παρούσα δύναμη μειώνεται σε περιπτώσεις αδειών και ασθενειών, αλλά και με τις φυλάξεις ευπαθών στόχων.

Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής οι ευπαθείς στόχοι είναι 15, ίσως και παραπάνω. Συνάγεται αυτομάτως το συμπέρασμα πως τα αστυνομικά τμήματα στη Νοτιοανατολική Αττική, όπου πρόσφατα σημειώθηκε απόδραση επικίνδυνων κακοποιών, λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό. Ακόμη ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στα Α.Τ. είναι οι εξής αριθμοί: Στο Α.Τ. Ομονοίας υπάρχουν 300 οργανικές θέσεις, αλλά υπηρετούν πραγματικά σε αυτό μόλις 161 άτομα. Αντιστοίχως στα Εξάρχεια, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 200, η παρούσα δύναμη δεν ξεπερνάει τους 80 αστυνομικούς που κατανέμονται σε διάφορες θέσεις. Μάλιστα, το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας βγάζει μαζί με το Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Φαλήρου μόλις ένα περιπολικό τη νύχτα, στο οποίο επιβαίνουν δύο αστυνομικοί. Αντίστοιχα στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως τα κρατητήρια είναι κλειστά, ενώ στα Εξάρχεια παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα με αυτά και δεν θεωρούνται ασφαλή για κράτηση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος