Ύμνοι της Καθημερινής για το νέο δημοτικό παιδικό σταθμό της Γλυφάδας

14-01-2018 13:31:46

Η εφημερίδα «Η Καθημερινή» σε σημερινό της εκτενές άρθρο αναφέρεται στο νέο δημοτικό παιδικό σταθμό του Δήμου Γλυφάδας, που αποτελεί ένα άκρως καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο, αναφέροντας διάφορες πτυχές αυτής της κατασκευής και λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αλληλεπιδρά με τα παιδιά που φιλοξενεί.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της «Καθημερινής» τονίζει, μεταξύ άλλων: «Μινιμαλιστικά πρίσματα, λευκά και επιμήκη, με δίριχτες στέγες και ξύλινες πέργκολες, φιλοξενούν μικρούς μαθητές. Η τεθλασμένη κορυφογραμμή των κτιρίων συνδιαλέγεται με την πολύχρωμη παιδική ιδιοσυγκρασία. Είναι από τις λίγες φορές που ένα κτίριο δημόσιας εκπαίδευσης τραβά το βλέμμα. Ο δημοτικός σταθμός της Γλυφάδας στην οδό Πύργου αντηχεί καθημερινά φωνές, γέλια και πειράγματα».

«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που να «μιλάει» στα παιδιά, στην κλίμακά τους, στις αναφορές τους, στα παιχνίδια τους. Κατασκευάσαμε ένα μικρό αστικό χωριό με μικρές κατοικίες-module, με μια κεντρική αυλή με τον πλάτανο, αίθρια και μικρότερες αυλές με παρτέρια», σχολιάζει ο Κωνσταντίvos Λαμπρινόπουλος, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου «Klab architecture», που ανέλαβε τη μελέτη του δημοτικού παιδικού σταθμού και συμπληρώνει πως: «Η ανθρώπινη κλίμακα αλλά και η μικροκλίμακα στην επεξεργασία των επιμέρους λεπτομερειών συνέβαλαν στην οικειοποίησή του από τα παιδιά. Η βασική μονάδα προσιδιάζει σε μια αρχετυπική κατοικία. Η επανάληψή της συναρμολογεί τις επιμέρους αίθουσες και ολοκληρώνει το σύνολο του παιδικού σταθμού. «Ήταν σημαντικό τα παιδιά να αισθανθούν οικεία στο χώρο του σταθμού. Να ανακαλύψουν το κτίριο, τις γωνιές του, τις κρυψώνες του, το φως και τις σκιές του. Μας ενδιέφερε να μην είναι ένα «εύκολο» κτίριο».