Τι συζήτησαν οι μαθητές στους Αγώνες Αντιλογίας στη Γλυφάδα

12-03-2018 15:54:31

Πραγματοποιήθηκαν χτες, για πρώτη φορά στη Γλυφάδα, οι Προκριματικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας Αττικής 2018 στις εγκαταστάσεις του 6ου Γυμνασίου Γλυφάδας, του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γλυφάδας και του Αθλητικού Κέντρου Δήμου Γλυφάδας, με την οργανωτική αρωγή του 2ου Γενικού Λυκείου Γλυφάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και υπό την οργανωτική αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Οι Αγώνες Επιχειρηματολογίας - Αντιλογίας είναι ένας θεσμός ιδιαίτερα σημαντικός για τους μαθητές, καθώς συμβάλλουν στην καλλιέργεια των διανοητικών τους ικανοτήτων, ενώ εμπλουτίζουν και εξασκούν τις γνώσεις τους στο δημόσιο προφορικό λόγο. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται λογικά, να παρουσιάζουν τις απόψεις τους με πειστικά επιχειρήματα και να εξοικειώνονται με το πνεύμα της υγιούς διασχολικής άμιλλας.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία σημαντική μαθητική εκδήλωση, που αφορά αποκλειστικά στους συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τους υπεύθυνους καθηγητές τους, που θα στελεχώνουν, παράλληλα και τις κριτικές επιτροπές των αγώνων.

Στους αγώνες αυτούς, των οποίων τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο κ. Καββαδάς Ιωάννης, διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Γλυφάδας και στους οποίους συμμετείχαν συνολικά περισσότερα από 50 σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά και πλήθος γονέων, κηδεμόνων και παρατηρητών, διακρίθηκε πρωτίστως το πνεύμα του ποιοτικού και πολιτισμένου διαλόγου και κατ’ επέκταση το πνεύμα της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στους αγώνες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να κάνουν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας η κάθε ομάδα τα δικά της επιχειρήματα, πάνω στα τρία εξής θέματα: «Αν στη χώρα μας επιβάλλεται η υποχρεωτική στράτευση να συμπεριλαμβάνει και τις γυναίκες», «αν πρέπει να επιτραπεί η αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων για μεταμοσχεύσεις» και «αν πρέπει να απαγορευτούν οι διαφημίσεις των αλκοολούχων ποτών».

Οι μαθητές, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν το δημόσιο, προφορικό τους λόγο, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους, τη λογική τους και τα επιχειρήματά τους, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με πειθώ και με σθένος τα θέματά τους.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής μέριμνας και Αλληλεγγύης Γλυφάδας, Αναστασία Αργυροπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ Γλυφάδας, Δημήτρης Νιτσιόπουλος κ.ά.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανέφερε, χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε παιδιά που προσπαθούν και διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις και ευχόμαστε πραγματικά να ξαναγίνουν παρόμοιες δραστηριότητες και στο μέλλον και φυσικά, είναι τιμή μας να τις φιλοξενούμε στο Δήμο Γλυφάδας. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται κάτι αντίστοιχο στη Γλυφάδα. Εύχομαι σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να έχουν να έχουν καλή πορεία στη ζωή τους και μόνο επιτυχίες».

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής μέριμνας και Αλληλεγγύης Γλυφάδας, Αναστασία Αργυροπούλου, δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε, για πρώτη φορά στην πόλη μας, τους Προκριματικούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας Αττικής 2018. Οι αγώνες αυτοί, που πλέον έχουν εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό, διοργανώθηκαν φέτος με μεγάλη επιτυχία από το 2ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας. Οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο στο διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Γλυφάδας, κ. Ιωάννη Καββαδά και στην ομάδα του: μαθητές, καθηγητές και γονείς. Βλέποντας τα παιδιά αυτά να αγωνίζονται στον υγιή διάλογο, ένα αίσθημα περηφάνιας μας κατέκλυσε. Περηφάνια που τα νέα παιδιά αποδεικνύουν ότι, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που λαμβάνουν από τους μεγαλύτερους και λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, συνεχίζουν να διαλέγονται και να εκ-παιδεύονται με βάση τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικής άποψης, με βάση την αρχή ότι υγιής διάλογος σημαίνει τελικά γόνιμο συμπέρασμα. Περηφάνια για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές μας που έλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής. Περηφάνια που κι εμείς με τον τρόπο μας, συμμετείχαμε στους αγώνες αυτούς, που προετοιμάζουν τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, που προάγουν και καλλιεργούν το δικαιότερο των πολιτευμάτων, τη Δημοκρατία. Αποτελεί τιμή μας να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε πάντα».