Τι είπε ο Παπανικολάου για Αυτοδιοίκηση και έργα στη Γλυφάδα

29-04-2018 17:23:17

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» παραχώρησε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», στα έργα και στις κοινωνικές δομές που «τρέχουν» στο Δήμο Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση και για το σύστημα της απλής αναλογικής, ο κ. Παπανικολάου απάντησε: «Κάθε κυβέρνηση νομοθετεί κατά κανόνα για να επιλύσει κάποιο πρόβλημα ή για να επιφέρει κάποια βελτίωση. Τι προβλήματα είχε δημιουργήσει το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται διαχρονικά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Κανένα! Η συμμετοχή πανελλαδικά στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ήταν στο 62%, έξι μονάδες πάνω σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Όλοι οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες είναι εκλεγμένοι με απόλυτη πλειοψηφία, καθώς υπάρχει το σύστημα των δύο γύρων. Σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες παρατηρείται διαχρονικά, με λίγες εξαιρέσεις, σταθερότητα και ασφάλεια στη διακυβέρνηση και φυσικά διαρκής λογοδοσία στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Σαφώς και θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές, όπως το να μπορεί να επιλέγει ένας Δήμαρχος έναν ικανό Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης και να του δίνει κάποια αντιδημαρχία. Αλλά η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα όποια υποτίθεται ότι έρχεται να λύσει.

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης» και στο κατά πόσο μπορεί να λύσει ουσιαστικά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανικολάου σχολίασε: «Δύο είναι τα μείζονα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα. Η έλλειψη πόρων και η απουσία πραγματικής ανεξαρτησίας στη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων. Τα χέρια των Δημάρχων είναι πολλές φορές δεμένα, ακόμα και στις φαινομενικά πιο απλές υποθέσεις. Από τους υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι την κεντρική κυβέρνηση δεκάδες εμπόδια μπαίνουν καθημερινά στο έργο μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη, αντιλαμβάνεται καλύτερα την καθημερινότητά του, γνωρίζει τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές των εμπόρων, των βιοτεχνών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Είναι απίστευτο μερικές φορές πώς η γραφειοκρατία, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έντονη δυσπιστία και άλλα παρεμφερή ζητήματα μπλοκάρουν την ανάπτυξη και την πρόοδο σε τοπικό επίπεδο. Περιμένω την κατάθεση του νομοσχεδίου -του «Κλεισθένη», όπως θα ονομαστεί- για να δω αν επιλύει στην πράξη κάποιο από τα κρίσιμα αυτά θέματα.

Για τη συνάντηση με του υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και για τα ζητήματα ασφάλειας που υπάρχουν στην περιοχή, ο κ. Παπανικολάου είπε: «Στην περιοχή μας κυριαρχεί έντονο συναίσθημα ανασφάλειας. Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα και κυρίως να αυξηθεί η καθημερινή 24ωρη παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην πόλη. Πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς που δεν πέτυχε στην πράξη και να καθιερωθούν περισσότερες και συχνότερες περιπολίες στη Γλυφάδα. Αυτά τα ζητήματα έθεσα στον κ. Τόσκα, όπως επίσης και την ενίσχυση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια και με την προστασία κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών της Γλυφάδας, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη τη μεγάλη έκταση και τον πληθυσμό του Δήμου μας. Θεωρώ αυτονόητο επίσης πως μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος θα επανεξεταστεί η συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων και ιδίως του Β’ A.T. Γλυφάδας, στην Τερψιθέα.

Σχετικά με το έργο της Δημοτικής Αρχής Γλυφάδας στην κοινωνική πολιτική και στις κοινωνικές δομές, ο Δήμαρχος Γλυφάδας δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πολύ μεγάλο βάρος στις κοινωνικές δομές του Δήμου μας και καταβάλλουμε καθημερινά τεράστια προσπάθεια, -η Δημοτική μας Αρχή, οι εργαζόμενοι του Δήμου και εθελοντές-, ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Στο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό μαγειρείο, συσσίτιο, γραφείο ψυχολόγου, κοινωνικό φροντιστήριο και κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο, είναι σήμερα εγγεγραμμένες συνολικά 993 οικογένειες, που αριθμούν περίπου 2.200 μέλη. Ενισχύσαμε την τελευταία τετραετία και με μέσα και με προσωπικό τις δομές μας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και σταθερό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση επιχειρήσεων και πολιτών που προσφέρουν ακόμα και από το υστέρημά τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, αλλά και των εθελοντών καθηγητών στο κοινωνικό φροντιστήριο που διδάσκουν κάθε εβδομάδα χωρίς καμία αμοιβή τα παιδιά των οικογενειών που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.

Όσον αφορά στα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Γλυφάδας και σε όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε: «Το έργο μας στο Δήμο Γλυφάδας από το 2014 στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Φτιάχνουμε την πόλη από άκρη σε άκρη και ταυτόχρονα εξορθολογίζουμε τις δαπάνες και τη λειτουργία του Δήμου. Την τελευταία τριετία, μεταξύ άλλων, κατασκευάστηκαν στη Γλυφάδα δύο σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί, έγινε ανάπλαση της παραλίας, κατασκευάστηκαν πρότυπες παιδικές χαρές, ενισχύθηκε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την πρωτοποριακή πλατφόρμα «Fix My City», ανανεώθηκε ο εξοπλισμός καθαριότητας, έγινε αναβάθμιση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού, εκτελέστηκαν εκτεταμένα έργα οδοποιίας, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά δημοτική συγκοινωνία, εκσυγχρονίστηκαν τα σχολεία, ανακατασκευάστηκαν πλατείες, ενώ κατασκευάζεται νέο κοιμητήριο και άλλα έργα υποδομών. Το νέο νεκροταφείο Γλυφάδας, μάλιστα, θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα και θα επιλύσει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που είχε για δεκαετίες η πόλη μας. Παράλληλα, μέσα στην κρίση και τα «capital controls», πετύχαμε να αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου, να μειώσουμε τις δαπάνες, κάνοντας, παράλληλα, όπως προανέφερα, περισσότερα έργα και ταυτόχρονα να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 μειώσαμε κατά 10% τα δημοτικά τέλη για όλους και κατά 50% για τους τρίτεκνους. Ήδη, μάλιστα, από το 2015 έχουμε μηδενίσει τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και για τα ΑμεΑ.

Τέλος, αναφορικά με το αν επιθυμεί να ζητήσει από τους δημότες της Γλυφάδας άλλη μια θητεία όπου θα συνεχίσει το έργο του, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε: «Αντιλαμβάνεστε πως όποια απάντηση και αν δώσω στο ερώτημα αυτό θα ανοίξει έστω και άτυπα την προεκλογική περίοδο στο Δήμο μας, κάτι που είναι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή η Γλυφάδα».