Σε εφαρμογή το πρωτοποριακό «ηλεκτρονικό μάτι» στην πλατεία Χαρίτων

20-06-2018 13:16:14

Ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε πρόσφατα σε μία σημαντική καινοτομία στο πάρκο της πλατείας Χαρίτων, καθώς εγκαινίασε τη λειτουργία ενός πρωτοποριακού συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής χώρων πρασίνου, συστήματος που, σημειωτέον, χρησιμοποιείται σήμερα στα μεγαλύτερα και πιο γνωστά πάρκα παγκοσμίως.

Ειδικότερα, το νέο αυτό «ηλεκτρονικό μάτι» δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης του πάρκου, καθώς και της εν γένει κατάστασης των φυτών, αφού μέσα από μηνιαίες πτήσεις μη επανδρωμένου συστήματος (UAS) επιτυγχάνεται η καταγραφή δεδομένων που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, όπως για παράδειγμα η κατάσταση των φυτών, η εύρεση ποσότητας της χλωροφύλλης του κάθε φυτού ξεχωριστά, η κατάσταση των υποδομών γενικότερα, ακόμα και η περατότητα της ηλικιακής ακτινοβολίας και όλων των πηγών φωτός πάνω στη βλάστηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομείται κόστος σε λιπάσματα κ.ά. αλλά και χρόνος, αφού ο μηχανισμός επιτρέπει την πρόληψη ασθενειών των φυτών που υπάρχουν στο χώρο του πάρκου και με την ένδειξη που δίνει ο φωτοφασματικός χάρτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί αν ένα δέντρο ή ένα φυτό γενικά έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και αν τρέφεται σωστά, οπότε και προλαμβάνεται ενδεχόμενη ασθένειά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα τοποθετήθηκε κατόπιν συνάντησης του Αντιδημάρχου Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας του Δήμου Γλυφάδας, κ. Αιμίλιου Βουγιουκλάκη με την εταιρεία «UCANDRONEPC» και, μάλιστα, παραχωρήθηκε στη Δημοτική Αρχή Γλυφάδας, εντελώς δωρεάν.

Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο κ. Βουγιουκλάκης: «Το πάρκο της πλατείας Χαρίτων -«το πάρκο των παιδικών μας αναμνήσεων»- έχει μετατραπεί σήμερα σε μοναδικό πόλο έλξης και ψυχαγωγίας για όλη την Αττική. Και η δική μας αγωνία, πέραν της ασφάλειας των παιδιών μας, είναι να συνεχίσει να παραμένει καταπράσινο, ιδίως τους θερινούς μήνες, προκειμένου να διατηρήσει το χαρακτήρα του ως πρότυπη εστία δροσιάς στο κέντρο της πόλης μας!

Αυτός είναι και ο λόγος που, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πλέον καινοτόμο, σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης και αποτύπωσης της μηνιαίας κατάστασής του!

Έτσι, σε σταθερή βάση -και εντελώς δωρεάν- απολαμβάνουμε πλέον την ηλεκτρονική καταγραφή και την ψηφιακή απεικόνισή του! Μέσω της χρήσης ιπτάμενου μη επανδρωμένου συστήματος (UAS) και με στόχο όχι μόνο την αποτελεσματικότερη συντήρηση του πρασίνου, αλλά και την ασφάλειά του. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της «έξυπνης» τεχνολογίας, είμαστε πλέον σε θέση -όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες- να παρακολουθούμε τόσο την ανάπτυξη των φυτών, όσο και την κατάσταση της υγείας τους, ακόμα και την ποσότητα της χλωροφύλλης τους και την περατότητα της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω τους!

Διασφαλίζοντας καλύτερη επόπτευση του χώρου και εξοικονομώντας πόρους τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε ανάγκες λίπανσης και άρδευσης! Κυρίως, όμως, καταθέτοντας για πολλοστή φορά την αγάπη και το μεράκι μας, στην υπηρεσία των μικρών μας φίλων!».