Μεγάλα τα οφέλη της Γαλάζιας Σημαίας

14-05-2018 14:27:30

Τεράστια είναι τα οφέλη για τον τουρισμό και για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία του πλέον αναγνωρίσιμου παγκοσμίως οικολογικού σήματος ποιότητας για ακτές, της «Γαλάζιας Σημαίας». Ο Δήμος Γλυφάδας κατάφερε προ ολίγων ημερών να βραβευτεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τρεις «Γαλάζιες Σημαίες», για την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη παραλία της Γλυφάδας, αντίστοιχα, στην τελετή βράβευσης που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στο παράλιο Άστρος Κυνουρίας. Ένα επίτευγμα που φαντάζει ακόμα σπουδαιότερο αν αναλογιστεί κανείς τη ρύπανση που έπληξε τη θάλασσα και τις ακτές του Σαρωνικού πριν από μερικούς μήνες, λόγω του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως οι τρεις αυτές παραλίες της Γλυφάδας είναι ανάμεσα στις 20 συνολικά της Αττικής που παρέλαβαν το εν λόγω βραβείο.

Το πόσο σημαντικό γεγονός αποτελεί η βράβευση της «Γαλάζιας Σημαίας» σχολίασε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέζη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη της χώρας και η βιωσιμότητα της οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένες με την περιβαλλοντική προστασία. Η αναγνωρισιμότητα του οικολογικού σήματος ποιότητας που εξασφαλίζει η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης των τουριστικών προορισμών. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο σημαντικό έργο τηε Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΤ, Χαράλαμπου Καρίμαλη, ο οποίος σημείωσε ότι: «Η «Γαλάζια Σημαία» είναι άμεσα συνυφασμένη με τις βασικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την ποιότητα που απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της χώρας και την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλει στη διεθνή εικόνα που εκπέμπει ο κάθε προορισμός. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Η συμβολή της ΕΕΠΦ είναι διαρκής, καθώς έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση των πολιτών για το περιβάλλον». Στη συνέχεια συνεχάρη τους βραβευόμενους φορείς οι οποίοι, όπως τόνισε, αναδεικνύουν το καλύτερο πρόσωπο του τουρισμού της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, Σταύρος Κατσικάδης, τόνισε: «Συγχαρητήρια στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» που βοηθά στην αναβάθμιση των ελληνικών μαρίνων. Ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αναγνωρισμένα προγράμματα αξιολόγησης τουριστικών λιμένων και μαρινών διεθνώς και το μοναδικό στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες παγκοσμίως, με το 14%, μάλιστα, του συνολικού αριθμού των βραβευμένων ακτών διεθνώς να είναι ελληνικές.