Κτίριο κατασκευασμένο από παλέτες στη Γλυφάδα

Πρόκειται για το κτίριο επί της οδού Γούναρη στη Γλυφάδα, το οποίο είχε μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο με το φέροντα οργανισμό υλοποιημένο. Από τους αρχιτέκτονες ζητήθηκε να δοθεί μια νέα μορφή και ταυτότητα, αλλάζοντας τη μη υλοποιημένη όψη που είχε η άδεια της πολεοδομίας.

Με την αλλαγή της όψης επιδιώχθηκε η ταυτότητα ενός σύγχρονου κτιρίου με υλικά όμως οικεία και φυσικά, όπως το ξύλο και το τσιμεντοκονίαμα. Η χρησιμοποίηση ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου φθηνού και οικολογικού, δηλαδή της ξύλινης παλέτας, ήταν απόρροια της νέας οικονομικοκοινωνικής κατάστασης που είχε περιέλθει η χώρα, που παράλληλα όμως εξασφάλιζε τη δημιουργία ενός δεύτερου ενεργειακού κελύφους που θα μπορούσε να αλλάζει σύμφωνα με τις εξωτερικές συνθήκες έντασης του ηλιακού φωτός ενώ ταυτόχρονα η όλη κατασκευή να έχει μικρό κόστος συντήρησης.

Η όψη επενδύθηκε με ξύλινες παλέτες που δημιουργούν μια τρισδιάστατη όψη, καθώς οι παλέτες μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν στηριζόμενες σε μεταλλικό σκελετό και σε ηλεκτρικές μπουκάλες ανύψωσης. Οι παλέτες ανοίγουν και κλείνουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δυναμική, «ζωντανή» όψη που θα έχει κάθε στιγμή διαφορετική μορφή από την προηγούμενη.

Καθώς το κτίριο είναι σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν η διαμόρφωση μιας όψης που να προτείνει κάτι νέο, χωρίς να προκαλεί και μίας όψη που θα δίνει στον περαστικό μία εικόνα οικεία, όσο και πρωτοποριακή. Δόθηκε ένταση και έμφαση στο γωνιακό σχήμα του οικοπέδου και τονίστηκε η γωνία του κτιρίου, δημιουργώντας τη νέα επιφάνεια από τις παλέτες σε σχήμα «Γ».

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: KLab Architecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος

Ομάδα σχεδιασμού: Enrique Ramirez, Βερόνικα Βασιλείου

Κατασκευή: Future Constructions

Τοποθεσία: Γούναρη & Αρκαδίας, Γλυφάδα

Χρονολογία μελέτης: 2011

Χρονολογία κατασκευής: 2013-2015

Παρουσίαση: KLab Architecture