Ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα στη Γλυφάδα

23-10-2017 13:07:10

Το αρχιτεκτονικό γραφείο «KLab Architecture» παρουσίασε το τελευταίο του έργο, που είναι ο Δ' παιδικός σταθμός της Γλυφάδας, στην οδό Πύργου, στην περιοχή της Ευρυάλης. Πρόκειται για τον πρόσφατα εγκαινιασμένο από το Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, παιδικό σταθμό, ο οποίος δημιουργήθηκε αποκλειστικά με πόρους του Δήμου Γλυφάδας.

«Η μελέτη και η υλοποίηση δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι προβληματική. Ο τρόπος ανάθεσης, αλλά και η ελλιπής ανάδειξη του αρχιτέκτονα, ως του κεντρικού άξονα από την αρχή ως το τέλος της κατασκευής, δημιούργησαν μία δημόσια αρχιτεκτονική, που τα τελευταία χρόνια είναι χωρίς ταυτότητα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτό το δημόσιο έργο ήταν να σπάσουμε και να αλλάξουμε αυτή την αλληλουχία ενεργειών και να αποκαταστήσουμε το ρόλο του αρχιτέκτονα ως βασικού συντελεστή στη δημιουργία του νέου αυτού κτιρίου. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάστηκε επιμονή, υπομονή και ατελείωτες συζητήσεις και συνεννοήσεις με το Δήμαρχο, Γιώργο Παπανικολάου, κυρίως και τον εργολάβο δευτερευόντως», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος του «KLab Architecture».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «ο παιδικός σταθμός σχεδιάστηκε με τη λογική όλες οι αίθουσες να έχουν τρεις ελεύθερες πλευρές και συνεπώς η διάταξη γίνεται γύρω από μία κεντρική αυλή, αλλά διαμορφώνεται και με μικρότερα αίθρια που δημιουργούν εσωτερικές θεάσεις από τους κοινόχρηστους χώρους. Η φύτευση επίσης, θα γίνει ελπίζουμε πολύ γρήγορα βασικό στοιχείο της σύνθεσης αφού μεγάλα πλατάνια θα σκιάζουν την εσωτερική αυλή και άλλα δέντρα θα τονίζουν τη διαφορετικότητα κάθε εποχής».